ABD ve İsrail'den yüzyılın yalanı

2020'ye damga vuran olaylardan biri de ABD ve İsrail'in işgal planı oldu. İsrail, 53 yıldır işgal ettiği Filistin topraklarında BM kararlarını hiçe saydı. 40 bine yakın Filistinli evinden edildi. Tüm dünya bu duruma sessiz kaldı. İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ile korsan yerleşim yerlerini yasal hale getirmenin peşine düştü. Önce Yüzyılın Anlaşması yalanı ardından da Arap ülkeleri ile İlişkileri Normalleştirme ve İlhak Planı...

ABD ve İsrail'den yüzyılın yalanı

Yılın ilk ayında ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail'in Filistin'i işgalini meşrulaştıran Yüzyılın anlaşmasını açıkladı. Kudüs'ü, İsrail'in bölünmez başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu.

Amerika'nın Filistin'i işgal planına yanıt ''direniş'' oldu. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Ramallah'tan dünyaya seslendi. ''Diz çökmeyecek ve teslim olmayacağız'' dedi. Sözde barış planının ''Balfour Deklerasyonu'nun bir uzantısı'' olduğunu belirtti.

BM İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, planın ''yasa dışı'' olduğunu belirtti. İslam İşbirliği Teşkilatı, ABD'nin sözde barış planını reddetti, Kudüs kırmızı çizgi ilan edildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerika'nın Filistin'i imha planına gerçekleşmeyeceğini ifade etti:

''Dünyanın gündemine sözde ''Yüzyılın Planı'' adıyla giren ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden plan, bölgede barış ve huzuru tehdit eden bir hayalden başka bir şey değildir. Bu hayalin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz.''

Filistin'de ve Gazze Şeridi'nde yüzyılın yalanı açıklandıktan sonra ilk Cuma namazı kılındı. Binlerce Filistinli'nin katıldığı Cuma namazı büyük gösterilere dönüştü. İsrail, ABD'nin tek taraflı Kudüs dayatması için ikna turlarına başladı. Rusya'ya gitti, Vladmir Putin ile görüştü. İyice saldırganlaşan İsrail, Suriye'ye hava saldırıları düzenledi.

Tüm bu girişimlere rağmen girdiği son seçimde güveni sağlayamadı Netenyahu. İsrail'de halk sokaklara döküldü. İsrailliler, ''Yolsuzluk hükumetine hayır diyoruz'' sloganıyla Netanyahu'yu ve kurduğu koalisyonu protesto etti.

Bu gerginliğin altında Filistin'de Büyük Felaket'in yani Nekbe'nin 72'inci yılıydı. Filistin halkı savaşın kurbanlarını anarken İsrailliler de Kudüs'te işgalin yıl dönümünü kutladı. 53'üncü Kudüs Günü'nde Mahmut Abbas yönetimi, İsrail ve ABD ile ilişkileri kesme kararı çerçevesinde CIA'ye bilgi akışını sonlandırdı. İsrail Başbakanı Netanyahu Filistin yönetimini tehdit etti.

İran 30 yıl sonra ilk kez Kudüs gününü andı. Hamaney dini lider olarak ilk kez Kudüs Günü için açıklama yaptı, Birleşmiş Milletleri eleştirdi: ''Bu trajedideki temel suçlu, Batılı hükümetler ve onların şeytani politikalarıdır. Birinci Dünya Savaşı'nı kazanan devletler, Osmanlı İmparatorluğu'nun Asya'daki topraklarını en önemli savaş ganimeti olarak aralarında paylaştığı gün, hakimiyetlerini sürdürebilmek için bölgenin kalbinde güvenli bir üs oluşturma ihtiyacı hissettiler''

Tel Aviv'de de, İsrail'in ilhak planı protesto edildi. Rabin Meydanı'ndaki eyleme, İsrail vatandaşı Filistinlilerin yanı sıra çok sayıda İsrailli katıldı. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail yönetiminin uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.

Batı Şeria'yı ilhak planına Avrupa ülkelerinden destek alamayan İsrail, hızlıca yeni bir plan devreye soktu. Körfez ülkelerinin İran düşmanlığını kullanan İsrail, ABD'nin desteği ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzaladı.

İmza töreni, Beyaz Saray'da düzenlendi. ABD'nin arabuluculuğunda hazırlanan imza metnine de ''İbrahim Anlaşması'' adı verildi. Trump, törenden önce Netanyahu'ya ''Beyaz Saray'ın anahtarı''nı hediye etti.

Ama bu yetmedi, ABD ve İsrail ile ihanet anlaşmasına karşı çıkan Filistin Lideri Mahmud Abbas'ı devirmek için kollar sıvandı. ''Abbas'ı Dahlan ile değiştirmeyi düşünüyoruz'' denildi. Dahlan, Ortadoğu'nun en karanlık ve tartışmalı ismi olarak biliniyor.

Beyaz Saray'da imzalanan Filistin'i imha anlaşmasının ardından Tel Aviv ve Abu Dabi arasında karşılıklı ticari yolcu uçuşları başladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner ve üst düzey İsrailli yetkilileri taşıyan uçak törenle karşılandı.

Kovid-19 gölgesinde Neteyahu'nun ABD ile ilişkilerinden rahatsız olan, ilhak planına karşı çıkan halk yolsuzlukla suçlanan İsrail Başbakanı'nın istifası için eylemlerine devam ediyor.

# israil # adb