Barzani kararından vazgeçmedi

Tüm uyarılara kulak tıkayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yarın sandık başına gidiyor. Irak'ın toprak bütünlüğünü tehdit eden referanduma saatler kala konuşan IKYB Başkanı Mesut Barzani "Artık çok geç" dedi. Bu arada ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden referandum düzenlenmesi halinde “Bölgede karışıklık çıkabileceği” uyarısı yapıldı.

Barzani kararından vazgeçmedi

Ne merkezi yönetimi, ne komşu ülkeleri ne de dünya ülkelerinden gelen uyarılara kulak astı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani "Hayalim" dediği bölücü referandum için sandık başına gidecek.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, tüm hazırlıkların tamamlandığını oy verme işleminin sabah 8'de başlayacağını duyurdu. Referandum nedeniyle pazartesi günü resmi tatil ilan edildi.

Nihai kararını açıklayan Barzani, referandumun yapılacağını tekrarladı. Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kameraların karşısına geçen Barzani "Irak şu an demokratik değil, mezhepsel bir devlet. Bağdat yönetimiyle konuşmaya çalıştık. Yeni formüller bulmaya çalıştık. Referanduma gidiyoruz." dedi.

"Geri dönüş olmadığını" söyleyen Barzani "Bağımsızlık yoluyla geleceğimiz garanti altına alırız." ifadelerini kullandı.

Referanduma saatler kala ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden “Bölgede karışıklık çıkabileceği” uyarısı geldi.

Büyükelçiliğin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada “Irak'taki ABD vatandaşlarını, referandumun düzenlemesi halinde çıkabilecek muhtemel karışıklığa karşı uyarıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Olası bir duruma karşı, ABD'nin Irak'taki diplomatik misyonunun sınırlanacağı bilgisine de yer verilen açıklamada “ABD vatandaşları, Irak Merkezi Hükümeti ile IKBY arasındaki tartışmalı bölgelerde seyahat etmekten kaçınmalı” uyarısı yapıldı.

ulusal.com.tr

# barzani # ıkby # mesut barzani