1 Mayıs’ta Ankara Tandoğan’dayız

1 Mayıs’ta Ankara Tandoğan’dayız

Türk-İş1 Mayıs mitingini Ankara’da Birleşik Kamu-İş, Türkiye Kamu-Sen, meslek örgütleri ve siyasi partilerle birlikte Tandoğan’da yapacak. Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Mesut Yıldırım, “1 Mayıs’ı şenlik havasında Tandoğan’da kutlayacağız” dedi.

‘Türk bayrağı olmalı demiştik’

Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs günü Ankara’da Sıhhiye’de miting yapma kararı almıştı. Ancak daha sonra, sözlü olarak anlaşılan İstiklal Marşı okunması, Türk bayrağı açılması, konfederasyon temsilcilerinin konuşma yapması konularının konuşulacağı ve bir protokolün imzalanacağı toplantıda tüm bu konulara itiraz edildi. Bunun üzerine Türk-İş’te 1 Mayıs mitingini diğer konfederasyonlarla birlikte Tandoğan Meydanı’nda yapma kararı aldı. Tüm bu süreci ve görüşmelerin detaylarını Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Mesut Yıldırım Aydınlık’a anlattı. 1 Mayıs’ı emek örgütleri ve siyasi partilerle kutlamak adına Sıhhiye kararı aldıklarını ancak ilerleyen günlerde de daha önce yaptıkları sözlü anlaşmaları bir protokole dönüştürmek için 22 Nisan’da bir toplantı yaptıklarını bildiren Yıldırım, “O toplantıda daha önce konuştuğumuz konuların değiştiğini gördük” dedi. Yıldırım, daha önceki sözlü mutabakatlarını şu sözlerle anlattı: “Sözlü mutabakatımıza göre Türk-İş mutlaka kürsüde olacak, dağıtılacak bütün el ilanları Türk-İş’in onayından da geçirilecek, alanda illegal örgütlere dair hiçbir şey olmayacak. İstiklal Marşı ile başlanacak. Türk bayrakları olacak. Türkçenin haricinde hiçbir dil kullanılmayacak. 1 Mayıs alanı bütün emek örgütlerine, siyasi partilere, Ankara halkına açık olacak. Bizim taleplerimiz bunlardı.”

‘Verilen sözler tutulmadı’

Bu taleplerin kabul görmediğini anlatan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Ancak gördük ki, bazı emek örgütlerine ve siyasi partilere ambargo konuldu. Gelinmeyecek denildi. Biz bunun 1 Mayıs olduğunu, işçi bayramı olduğunu, herkesin kutlama hakkı olduğunu, herhangi bir ayrım yapmayacağımızı söyledik. Daha sonra Türk-İş’in hassas olduğu Türk bayrağı ve İstiklal Marşı okunmasında ayrı düştük. El ilanları bastırıldıktan sonra haberimiz oldu. İllegal örgütlerin bayrakları açılmayacak ısrarımıza ‘Evet biz böyle bir şey yapmayacağız ama açılırsa nasıl müdahale edebiliriz’ tepkisi aldık. İstiklal Marşı için ‘Bu uluslararası bir kutlamadır. Dolayısıyla İstiklal Marşı’nın yeri yoktur’ dendi. Önce sözlü olarak evet dendi sonra sıra protokol imzalamaya gelince kabul edilmedi tüm bunlar. Bizde verilen sözler tutulmadığı için 22 Nisan’da ayrılma kararı aldık.”

‘Kararı görüşmeden önce aldık’

Yıldırım, dün valilikten yazılarını aldıklarını Birleşik Kamu-İş, Kamu-Sen, siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri ile kutlamalarını Tandoğan’da yapacaklarını söyledi. 1 Mayıs’ı Tandoğan’da şenlik havasında kutlayacaklarını kaydeden Yıldırım, Ankaralılara şu sözlerle çağrı yaptı: “Bütün Ankaralıları 1 Mayıs’ı şenlik havasında kutlamak üzere Tandoğan’a çağırıyoruz. Türkülerle halaylarla, hiçbir gerilim olmadan, gerçek 1 Mayıs’ı kutlamaya davet ediyoruz.”

Yıldırım ayrıca, bir basın organında Türk-İş Yönetim kurulunun Başbakanla görüştükten sonra Sıhhiye’den çekildiğine dair haber çıktığını hatırlattı ve “Bu haberin tamamı asılsızdır. Biz Sıhhiye’den çekilme kararını 22 Nisan’da aldık, Türk-İş Yönetim Kurulu Başbakanla 24 Nisan’da görüştü. Başbakanla görüşmeleriyle bizim Sıhhiye’den çekilmemizin hiçbir alakası yoktur” diye konuştu.

İlkay Akkaya / Aydınlık

# aydınlık # kesk # disk # TTB # tandoğan # 1 mayıs