Azerbaycan'dan "Karabağ" tasarısına tepki

Fransız Senatosu, sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanıma" karar tasarısını görüşerek kabul etti. 305 oyla kabul edilen karar metnine, iktidar partisi LREM hariç tüm gruplar destek verdi. Fransa hükümeti, "Ermenistan'ın bile tanımadığı Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımak bu sorunu çözmez" açıklaması yaptı. Skandal karara Azerbaycan ve Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi.

Azerbaycan'dan "Karabağ" tasarısına tepki

Fransız Senatosu, Ermenistan'ın bile tanımadığı Sözde Dağlık KarabağCumhuriyeti'ni tanıma kararı aldı.

Parlamentonun üst kanadı Senato'da çoğunluğa sahip ana muhalefet partisi Cumhuriyetçilerin Grup Başkanı Bruno Retailleau'nun ilk imzası ile hazırlanan karar tasarısı görüşüldü.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian tasarı üzerindeki görüşmelere katılmadı. Oturumda hükümeti, Fransızca konuşulan ülkeler ve dış turizmden sorumlu Devlet Bakanı Jean Baptiste Lemoyne temsil etti.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan açık oylamaya 336 senatör katıldı. Bunlardan 306 oy geçerli sayıldı. Geçerli oylardan 305'i tasarının kabul edilmesi yönünde oy verdi. Yalnızca 1 senatör "hayır" oyu verdi.

Kabul edilen kararda, Senato Fransız hükümetinden "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanıması ve bu kararı bundan sonraki politikasında müzakere aracı olarak kullanmasını" istiyor. Kararda "Türkiye'nin çatışmalarda oynadığı rolün tespit edilerek AB nezdinde cezalandırılması ve işlenen savaş suçlarıyla ilgili uluslararası bir soruşturma açılması" da talep ediliyor.

Tasarı ile ilgili Fransız hükümeti adına konuşan Devlet Bakanı Lemoyne tasarının tek taraflı olduğunu ve mevcut sorunu çözmeyeceğini söyledi.

Fransız Bakan ayrıca "AB'li ortaklarımızla önümüzdeki Aralık zirvesinde Türkiye'ye karşı karar alacağız, Türkiye'ye AB zirvesinde ceza vermeye hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Fransa Senatosu'nun skandal tanıma karara Azerbaycan ve Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. Azerbaycan alınan kararın tek taraflı ve kışkırtıcı bir adım olduğunu vurguladı.

Türk Dışişleri de Fransa'ya tepki açıklamasında alınan kararın ciddiye alınamayacak kadar gülünç olduğu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca "Fransa'nın bölgenin istikrara kavuşması için yapıcı tutum benimsemesini temenni ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

ulusal.com.tr

# cumhuriyet # fransa # senato # dağlık karabağ # Ermenistan