Merkel'den Türkiye açıklaması

Kanunun açıkça ihlal edildiği referandum sonuçlarına Avrupa Birliği ve Amerika'dan "mesafeli" değerlendirmeler yapıldı. AGİT tarafından hazırlanacak raporun beklendiği belirtildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel referandum mesajında diyalog çağrısında bulundu. Partisinin Türkiye Raportörü'nden ise "Sonucun meşruiyeti sorgulanabilir" açıklaması geldi.

Merkel'den Türkiye açıklaması

ABD VE AB, AGİT RAPORUNU BEKLİYOR

Avrupa Birliği ve Amerika, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından hazırlanacak raporu bekliyor.

Başkanlık odaklı anayasa değişikliği referandumu sonrası yapılan değerlendirmeler "mesafeli" olarak göze çarpıyor.

Avrupa Birliği ortak bir açıklama yaptı. "AGİT Uluslararası Gözlem Misyonu’nun, kural dışılık iddialarına ilişkin olanlarla da ilgili olan, değerlendirmesini bekliyoruz" denildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumunun neticesini takip ettiklerini, sonuçların doğrulanması ve AGİT'in ilk bulgularına ilişkin raporunu tamamlamasına kadar yorum yapmayacaklarını açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise sabah saatlerinde konuştu. Anayasa değişikliği referandumunun ardından "saygılı diyalog" çağrısı yaptı.

ALMANYA'DAN MEŞRUİYET ÇIKIŞI

Merkel'in partisi CDU'nun Türkiye Raportörü Andreas Nick de bir açıklama yaptı. Referandum sonucunun meşruiyetinin sorgulanabileceğine işaret etti. Nick, "çok az farkla çıkan bir sonucun" Türkiye’nin "iç siyasetindeki kutuplaşmayı" gidermeyebileceğinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "sonuç her ne olursa olsun, soğukkanlılığımızı korumalı ve temkinli hareket etmeliyiz" derken Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier, Alman hükümetinin "özgür ve demokratik yapılmış bir seçimden gelen sonuçları" kabul edeceğini belirtti. Altmaier, referandumun adil olup olmadığını AGİT ve Avrupa Konseyi'nin seçim gözlemcilerinin hazırlayacağı raporların göstereceğini ifade etti.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # açıklama # almanya # Merkel