Meclis'de yoğun mesai başlıyor

Meclis, bu hafta yoğun bir gündemle mesai yapacak. Genel Kurul’un en önemli gündemi Hakimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin seçimi olacak. HSK seçimlerinin yanı sıra Genel Kurul’a turizm teşvikine ilişkin teklif gelecek. Kamu borçlarının yapılandırılmasına ilişkin teklif ise Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak.

Meclis'de yoğun mesai başlıyor

Bu hafta, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu hem de komisyonlar yoğun bir gündem içinde olacak.

Meclis Genel Kurulu’nun öne çıkan gündemi Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin seçimi olacak. Genel Kurul’da Karma Komisyon’un 114 isimden belirlediği 21 aday arasından 7 üye seçilecek. Genel Kurul’da her bir üye için ayrı ayrı gizli oy kullanılacak.

Birinci oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 milletvekilinin "evet" oyu aranacak. Seçim sonuçlandırılamazsa ikinci oylamada üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu yani 360 oy gerekecek. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında isim çekme usulü ile üye seçimi yapılacak.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın Meclis'teki milletvekili sayısı bir adayın ilk turda veya ikinci turda seçilmesini mümkün kılmıyor. Bu nedenle sağlanan uzlaşı ile 7 isimden 4'ü Cumhur İttifakı'nın, 3 üye ise Millet İttifakı'nın önereceği adaylar arasında seçilecek.

Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de Genel Kurul’da ele alınacak. Teklifle turizm merkezlerinde, özel sektör katılımıyla "turizm hizmetleri yönetim birlikleri" kurulacak. Lüks kampçılık turizm türünün yasal altyapısı oluşturulacak ve kontrollü gelişimi sağlanacak.

Genel Kurul’un yanı sıra komisyonlar da mesaisine devam edecek. Kamu borçlarının yapılandırmasına ilişkin kanun teklifinin bu hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelmesi bekleniyor. Teklifle salgın nedeniyle ekonomik kriz yaşayan vatandaşın 30 Nisan öncesindeki vergi ve SGK borçları yapılandırılacak.

Teklife göre esnafa sicil affı da gelecek. Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen esnaf uygulamadan yararlanacak.

Meclis Adalet Komisyonunda ise Salı günü, İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi tartışılacak. Teklifle konkordato kurumunun daha işlevsel hale getirilmesi, iflas tasfiyesinin daha etkin şekilde yürütülmesi hedefleniyor. İflas idare memurlarının niteliklerinin artırılması da hedefler arasında.

# türkiye # hakim # HSK # turizm # kanun # cumhur ittifakı # genel kurul # karma komisyon # savcu