Erdoğan'ın kritik İran ziyareti başladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kritik İran ziyaretine başladı. 1 gün gecikmeli olarak Tahran'a giden Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Erdoğan'ın kritik İran ziyareti başladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çok tartışılan İran ziyaretini gerçekleştirdi. Erdoğan Tahran'da mevkidaşı Hasan Ruhani görüştü, yüksek düzeyli işbirliği toplantısına katıldı. Toplantının ardından yapılan basın açıklamasında Ruhani, "Yemen'de 3. ülkelerin saldırılarının durdurulması konusunda anlaştıklarını" açıkladı. Erdoğan da Irak ve Suriye'de çatışan tarafları bir araya getirerek arabuluk rolü üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kritik İran ziyaretini gerçekleştirdi. Yemen'deki saldırılara ilişkin açıklamaları nedeniyle İran'dan tepki toplayan Erdoğan mevkidaşı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Erdoğan Tahran'a 6 Nisan akşamı gidecekti. Ancak ziyaret rötar yaptı. Erdoğan sabah saat 8'de özel uçağıyla Tahran'a hareket etti. Erdoğan'ın İran ziyaretinden hemen önce Suudi Arabistan Veliaht Prensi İçişleri Bakanı Prens Muhammet Bin Naif Bin Abdullaziz ile görüştüğü bu görüşmeden Erdoğan'dan arabulucu rolü üstlenilmesi istendiği belirtildi.

Mehrabad Havalimanı'na inen Erdoğan'ı Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ve elçilik personeli ile İran Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşıladı. Teammüller gereği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in karşılaması gerekiyrdu. Ancak Zarif "Mecliste Nükleer müzakereler ile ilgili izahat vereceği" gerekçesiyle karşılamaya katılmadı.

Erdoğan ve Ruhani, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısına başkanlık etti. İkili daha sonra kameraların karşısına geçti. İlk konuşan İran Cumhurbaşkanı oldu. Ruhani, enerji, ulaştırma, transit, yatırımlar konusunda anlaşmalar yapıldığını açıkladı. Sınır güvenliği ve teröre karşı birlikte hareket etme konusunda anlaştıklarını belirtti. Ruhani, iki ülker arasındaki ticaret hacmini 14 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarmak istediklerini ifade etti. Sonra da bölgesel konulara değindi.

Ruhani, "Irak'ta Suriye'de Filistin'de yaşananlar konusunda görüştük. Yemen konusunda daha ayrıntılı görüşmelerimiz oldu. Her iki ülkede olabildiği kadar hızlı bir şekilde dökülen kanın durmasını istiyoruz. 3. ülkelerin düzenledikleri saldırıların durdurulmasını talep ediyoruz ki barış ve istikrar geri gelsin" ifadelerini kullandı.

Erdoğan da görüşmelerde 8 anlaşma 1 mutabakat metnini imzaladıklarını söyledi. İran'dan alınan doğalgazda indirim yapılması gerektiğini belirtti.

Erdoğan da sözü bölgesel sıkıntılara getirdi. Ancak Yemen konusuna hiç girmedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı hedef almaktan da kaçındı.

Erdoğan, "bölgede çatışan tarafları bir araya getirelim arabuluculuk yapalım" önerisi sundu.

Erdoğan Tahran'a gitmeden önce Yemen saldırıları ile ilgili yaptığı açıklamada saldırılara destek vermiş, İran'ın bölgeyi karıştırmakla suçlamıştı.

ulusalkanal.com.tr

# başladı # ziyareti