Avrupa Birliği: ''Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye hazırız''

Avrupa Birliği Liderler zirvesinin ilk gününde Türkiye ile ilişkiler ele alındı. Sonuç bildirisinde, ekonomi, göç ve seyahat konularında Türkiye ile iş birliğinin güçlendirilmesi kararlaştırılırken, Doğu Akdeniz'de ise tehditler sürdü.

Avrupa Birliği: ''Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye hazırız''

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ikinci gününde devam ediyor. Zirvenin ilk gününde gündem Türkiye ile ilişkiler oldu.

Sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili kısmında, ekonomi, göç, toplumlar arası temas ve seyahat gibi konularda Ankara ile iş birliğinin güçlendirilmesi kararı yer aldı. Bildiride, ''Kamu sağlığı, iklim, terörle mücadele ve bölgesel konular gibi karşılıklı ilgi alanlarında Türkiye ile yüksek düzeyli iş diyaloğu başlatmaya hazırız.'' İfadeleri kullanıldı.

Bildiride, Doğu Akdeniz'de gerginliğin azalmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, Türkiye'yi suçlayan ifadelere de yer verildi. Ankara'ya, bölgede yeni provokasyonlardan ve uluslararası hukuku ihlal edecek tek taraflı adımlardan kaçınması çağrısı yapıldı. Yaptırım tehditleri yinelendi. Avrupa Birliği'nin üye ülkelerin bölgedeki çıkarlarını savunmak için eldeki araç ve seçenekleri kullanmakta kararlı olduğu vurgusu yapıldı.

Bildiride, terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'ye açılan kapatma davası ve feshedilen İstanbul Sözleşmesi üzerinden Türkiye'ye eleştiriler yer aldı. Son dönemdeki gelişmelerin, insan haklarına yönelik gerilemeyi temsil ettiği savunuldu.

Avrupalı liderlerin bildirisinde Nisan ayında Cenevre'de yapılacak 5+1 gayri resmi Kıbrıs toplantısına da değinildi. ''Avrupa Birliği'nin gözlemci olacağı müzakerelerin aktif biçimde destekleneceği ve bu kapsamda, Birleşmiş Milletler'in İyi Niyet Misyon Ofisine temsilci atanacağı belirtildi.

Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, 5+1 Kıbrıs toplantısına Avrupa Birliği'nin katılmasına sıcak bakmadıklarını açıklamıştı.

Öte yandan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Michel, düzenlediği basın toplantısında, Doğu Akdeniz'in Avrupa Birliği için öncelikli konulardan olduğunu söyledi. ''Türkiye'nin ılımlı tavrını sürdürmesi halinde biz de masaya daha somut teklifler koymaya hazırız.'' dedi

# türkiye # avrupa birliği # iş birliği # ab # komisyon # avruğa # ab komisyonu # halk # Gümrük Birliği # diyalog