Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner: Ankara ile Şam hiç bu kadar yakın olmamıştı

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner, İran’ın televizyon kanalı Press TV’de yayınlanan The Debate programına konuk oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Irak ve Suriye ile ilgili tezkereyi uzatmasının ardından Suriye’deki savaşın durumunun tartışıldığı programda Yunus Soner’e TBMM’nin tezkereyi neden uzattığı soruldu.

Soner, TBMM’de Türkiye ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak için bu operasyonun gerekliliği konusunda geniş bir fikir birliği olduğunu belirterek terör örgütü PKK ile bağlantılı olan HDP harici tüm partilerin bunu desteklediğini söyledi. Yunus Soner, ikinci fikir birliğinin de bu operasyonun Suriye ile daha iyi ilişkiler geliştirilmesine yol açacağı konusunda olduğunu savundu.

Türk hükümetinin artık hiçbir biçimde Suriye hükümetini devirmekten söz etmediğini söyleyen Soner, “Türkiye’de herkes Suriye’nin toprak bütünlüğüne odaklı. Bizim algımıza göre Türkiye ile Şam birbirine hiç bu kadar yakın olmamıştı” diye konuştu.

Hem IŞİD hem de YPG’ye karşı yapılan bu operasyonun Türkiye’yi ABD’ye karşı derin bir çelişkiye soktuğunu ifade eden Yunus Soner, Moskova-Ankara ilişkilerini de güçlendirerek Şam ile ilişkileri yeniden tesis etmenin yolunu açtı.

Vatan Partisi Genel Başkan ’ye karşı yapılan bu operasyonun Türkiye’yi ABD’ye karşı derin bir çelişkiye soktuğunu ifade eden Yunus Soner, Moskova-Ankara ilişkilerini de güçlendirerek Şam ile ilişkileri yeniden tesis etmenin yolunu açtı.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla kriz başladığından beri sık sık Şam’a gittiğini belirten Soner, burada Dışişleri ve Devlet yetkilileri ile de buluştuklarını dile getirdi. Bu yetkililerin her zaman Batı’nın baskısının Suriye’yi bir tür federasyona çevirme yönünde olduğunu belirttiklerini savundu. Soner, “Kuzeyde sözde Kürt bölgesi ile ülkenin geri kalanında mezhepsel bir ayrım öngörüyorlar. Türkiye Suriye’nin kuzeyine girerken tam da bu plana karşı çıkıyor” dedi.

Kürt bölgesi adı altında Suriye’nin kuzeyinde bir bölge oluşturulduğunu ve buranın Kürt milisleri ya da grupları ile değil ABD bayrakları çekilerek korunmaya çalışıldığını dile getiren Yunus Soner, Türkiye’nin baştaki yanlış politikaları nedeniyle de buranın YPG başta olmak üzere Amerikancı güçlerin at oynattığı bir şerit haline geldiğini savundu.

ulusalkanal.com.tr

# vatan partisi # yunus soner