Alevilerin AKP'den beklediği bir açılım yok

AKP'nin biten açılımlarından biri olan Alevi açılımını Türel sürdürmekte kararlı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, il merkezinde bulunan 5 yıldızlı bir otelde 'Türkiye'nin Demokratikleşmesi ve Alevi Müzakere Toplantısı' düzenleyeceğini duyurdu.

Alevilerin AKP'den beklediği bir açılım yok

AKP'nin biten açılımlarından biri olan Alevi açılımını Türel sürdürmekte kararlı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, il merkezinde bulunan 5 yıldızlı bir otelde 'Türkiye'nin Demokratikleşmesi ve Alevi Müzakere Toplantısı' düzenleyeceğini duyurdu. Antalya'daki Alevi kurumları harekete geçti, Türel'in sürdürmekte ısrar ettiği açılama tepki gösterdi. Toplantının yapılacağı otele yürüyen Alevi Bileşenleri, "Alevilerin gerici AKP iktidarından beklediği bir açılım yoktur" dedi.

Türel'in İkinci Hamlesi de Boşa Çıktı

Yıllardır sürdürdükleri mücadeleyle taleplerini ortaya koymalarına karşın, bu talepleri görmezden gelerek, üstüne bir de açılım yapan AKP hükümetine Alevi yurttaşların tepkisi sert oldu. Sekteye uğrayan AKP'nin Alevi açılımını Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel, düzenlediği müzakere toplantısıyla sürdürmeye çalışınca, Alevi yurttaşlardan yanıt gecikmedi. Türel'in, Elmalı'nın Tekke köyünde 30. Abdal Musa'yı Anma Töreni düzenlemek isteyip, Alevi yurttaşların tepkisini görünce tören alanına bile giremeden köyü terk etmesi hafızalardayken, bu ikinci hamlesi de yurttaşlar tarafından yine boşa çıkartıldı. Çünkü Alevilerin hak ve taleplerini yıllardır savunan örgütler ve Antalyalılar dışarıda protesto ederken, Stratejik Düşünce Enstitüsü, Dünya Ehlibeyt Vakfı, Liberal Düşünce Topluluğu gibi kurumlar ile eski Alevi yönetici ve dedelerinden oluşan, açılıma başından beri destek veren ve hükümetin iftar sofralarına katılan ve hatta iftar veren azınlık bir grupla içerde toplantı yapıldı.

Yürüyüşü Polis Engellemek İstedi Ama...

Antalya Alevi Bileşenleri toplantının yapılacağı otelin yakınında bulunan AKM Cam Piramit'in önünde buluştular. İşçi Partisi, TLB ve çok sayıda Antalyalının desteklediği eylemde yurttaşlar, "Karanlığa Teslim Olmayacağız", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Gerici Eğitim İstemiyoruz", "Zorunlu Din Dersi İstemiyoruz", "Devletin Alevisi Olmayacağız", "Faşist Gerici Halk Düşmanı AKP" sloganlarıyla otelin önüne yürüdü. Otele 50 metre mesafe kala polis tarafından durdurulan yurttaşlara polis açıklamayı durduruldukları noktada yapmayı önerdi, yurttaşlar ise otelin önünde yapacaklarını söyledi. Kısa bir süre bekleyişin ardından sloganlarla otelin önüne tekrar yürüyüşe geçildi ve Alevi Bileşenleri adına açıklamayı Hacı Bektaş Veli Anadolu kültür Vakfı Şube Başkanı Tufan Eroğlu yaptı.

AKP'ye Seslendi; "12 Yıllık İktidarınızda Yalnızca Mezhepçiliği Kışkırttınız"

Alevilerin taleplerini yıllardır savunan örgütler olarak toplantıda olmadıklarının altını çizen Eroğlu, "Peki ama bu kapalı kapılar ardında Alevilerin talepleri için kimler panel düzenliyor" diye sordu. AKP hükümetinin 12 yıllık iktidarında Alevilerin temel talepleri ile ilgili hiç bir şey yapmadığını vurgulayan Eroğlu, AKP'nin ülkede yalnızca mezhepçiliği kışkırttığını dile getirdi. Miting meydanlarında yuhalatmadan, IŞİD terörüne kadar AKP'ye hatırlatmalarda bulunan Eroğlu şunları kaydetti; "Tayyip Erdoğan'ın miting meydanlarında Alevileri yuhalattığına tanık olmadık mı? Reyhanlı'da kalleş bir bombalı saldırıda ölen yurttaşlarımız için '53 Sünni vatandaşımız öldü' diyen Tayyip Erdoğan değil miydi? Bir Başbakan'ın ölen vatandaşlarımızı mezhebine göre tarif etmesine tanık olmadık mı? Eğitim sisteminde 4+4+4 uygulamaları ve zorunlu din dersleriyle bir mezhebin anlayışlarını Alevilere dayatan siz değil misini? Daha geçtiğimiz hafta Antalya'da toplanan Eğitim Şurası'nda ana okullarına kadar din eğitiminin getirilmesi için çırpınan siz değil misiniz? Emperyalizmin taşeronu olarak bütün bir Ortadoğu'yu ateşe veren, mezhepçi savaş politikalarını 4 yıldır siz yürütmüyor musunuz? Cihatçı çeteleri Suriye'ye dolduran siz değil misiniz? Suriye'de Alevileri katleden IŞİD denilen katil çetesini siz büyütmediniz mi? IŞİD süreciyle birlikte Türkiye'nin tüm Alevilerine yayılan ve büyüyen bir can güvenliği kaygısını oluşturan siz değil misiniz?"

Zalimin Sofrasına Oturan da Zalimdir

Toplantıya Aleviler adına katılanlara da seslenen Eroğlu, "Bilmez misiniz ki, sizi bu sofraya çağıranların elinde nice canların kanı var. Bilmez misiniz ki, zalimin sofrasına oturan da zalimdir" ifadelerini kullandı.

Mücadelede Kararlı Olduklarını Vurguladı

Alevilerin gerici AKP iktidarından beklediği bir açılımın olmadığını vurgulayan Eroğlu, eşit yurttaşlık istediklerini söyledi. Mezhepçi, cihatçı faşizme karşı halkın tüm kesimlerini kapsayacak, birleşik, laik, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını duyurdu.

Sık sık sloganlarla kesilen açıklamanın ardından yurttaşlar otelin önünden ayrıldılar.

Haber: Devrim Dönmez Koçak

Fotoğraf: Merve Demirağ

ulusalkanal.com.tr