Rusya'dan Libya'da ateşkes açıklaması

Darbeci Hafter'in büyük yenilgi yaşadığı Libya'da Rusya ile yakın temas sürüyor. Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov telefonda görüştü. İki generalin gündeminde Libya vardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da "Türkiye’yle Libya’da acilen ateşkes ilan edilmesi için çalışıyoruz" açıklaması yaptı.

Rusya'dan Libya'da ateşkes açıklaması

Haftere bağlı paralı milisler büyük kayıp ve yenilgi yaşadı. BM'nin tanıdığı Serrac yönetimindeki ordu güçleri ise stratejik noktaları almak için hazırlıklarını sürdürüyor. Türk ve Rus tarafı ise diyalog kapısını açık bırakıyor.

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, telefonda görüştü. Taraflar, Suriye ve Libya’daki durum başta olmak üzere iki ülkenin askeri kurumları arasındaki işbirliği ile ilgili konuları ele aldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da "ateşkes üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Lavrov, Rusya’nın, Libya’daki tarafların hepsiyle görüşmelerini sürdürdüğü hatırlatmasını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Hafter'in askeri eylemlerin derhal sonlandırılmasını içeren bir belge imzalamaya hazır." olduğunu belirtti.

Ayrıca Lavrov, tarafların Libya’daki sorunun askeri çözümünün olmadığı yönündeki beyanlarının pratiğe dökülmüyor olmasından üzüntü duyduğunu da ekledi.

Darbeci Hafter’e karşı ardı ardına zaferler kazanan Libya ordusu ise Sirte için hazır. Sahada durum meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti lehine değişmeye devam ediyor. Libya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı; “Vatiyye saldırısı Sirte için itici güç olacak” denildi.

ulusal.com.tr

# türkiye # rusya # libya # hafter