Ayçiçek yağı fiyatları neden artıyor?

Üretim maliyetlerinin artması, destekleme priminin geç ödenmesi çiftçiyi ayçiçeği üretiminden uzaklaştırdı. Üretim yüzde 20 azaldı. Temmuz sonundan bu yana ayçiçeği alım fiyatı ciddi artış gösterdi. Durum yağ fiyatlarına da yansıdı. Vatandaşlar yağ alırken zorlanıyor. Çiftçi ise ayçiçeği ekmeye korkuyor.

Ayçiçek yağı fiyatları neden artıyor?

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Türkiye’de önümüzdeki günlerde ekilecek olan ayçiçeğinin yüzde 12,5’i Adana’da üretiliyor.

Adana'da çiftçilik yapan Nabi Köse ayçiçeği ekimin zorluklarını anlattı:

- Şimdi ayçiçeği ekimi bizim bölgede Şubatta Martta başlar. Desteklemeler gününde verilmiyor. Yani 2020 nin desteğini vatandaş daha alamamış.

- Mazot pahalı gübre pahalı bir de bu pandemi süreci girince ortaya çiftçiler iyice sıkıntıda yani.

Yeni yılla birlikte ayçiçeği üretiminin azalmasından kaynaklı, artan yağ fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor.

Bu yıl ise ayçiçeği üretimi bir önceki yıla göre yüzde 20 azaldı.

Ayçiçeği satış fiyatlar artsa da, üretim maliyetlerinin de artması çiftçilerin ayçiçeği ekmesine engel.

Son yıllarda desteklerin geç ödenmesi, mazot fiyatları, su sorunu, bitki hastalıkları derken Adanalı üreticiler, ayçiçeği ekmeyi tercih etmemeye başladılar.

Üretim maliyetlerine bir de ayçiçeğinin su ihtiyacı eklenince çiftçiler, ayçiçeği yerine başka ekinlere yöneliyorlar. Köse ekimde sulamanın önemini vurguladı:

- ''Su olmasa ayçiçeği büyür mü? Verim alır mısınız? ''Kırsal kesimde sulama yapamıyorlar. imkanı olan suluyor. O da mazot pahalı olduğundan dolayı sıkıntı oluyor yani. ''Yani sulama yapınca masrafınız artıyor?” Aynen Verim daha çok oluyor, kırsal bölgelerde verim daha az oluyor. Kırsal bölgede 100 veriyorsa sulama yaptığın bölgede 250 250 üzeri verim alabiliyorsun.

Ayçiçeği üreticisi Adanalı çiftçiler, seslerini duyurmak istiyor. Üretimin desteklenmesini talep ediyorlar.

# adana # maliyet # üretim # Gübre # yağ # mazot # Ayçiçeği