Soma davasında Yargıtay verdiği kararı bozdu

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği davayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Maden kazasına ilişkin dört ay önce Yargıtay 12. Ceza Dairesi, dört sanığa 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza vermişti. Daire, kendi kararını bozarak, 'bilinçli taksirle ölüme' ve 'yaralamaya neden olma' suçundan ceza verilmesini istedi.

Soma davasında Yargıtay verdiği kararı bozdu

Somadavasında Yargıtay 12. Ceza Dairesi daha önce verdiği kararı bozdu.

Manisa'da, Eynez Maden Ocağı'nda 2014 yılında meydana gelen faciada 301 işçi hayatını kaybetmişti. Açılan davada 37 kişi beraat ederken, 14 sanık taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermekten cezalandırıldı.

Soma Kömür İşletmeleri Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru'ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik'e 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı'ya 22 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Yargılama sürecinde Can Gürkan'ın yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadığı ve önlem almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği belirtildi. Bu kapsamda Gürkan, Doğru, Çelik ve Adalı, 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama suçlarından ceza almıştı.

İki Yargıtay savcısı, bu kararın düzeltilmesi için 8 Ocak 2021'de başvurdu. Şirketin istihdam sağladığı, çalışanlarının yaşam haklarını hiçe saydığı düşünülmeyeceği belirtildi. Bu nedenle kararın bozularak, taksirle ölüme neden olmaktan ceza verilmesi istendi.

Geçen zamanda 12. Ceza Dairesi'nin beş kişilik heyetinden üçü değişti. Daire, kendi kararını bozarak, sanıklar için 'bilinçli taksirle ölüme' ve 'yaralamaya neden olma' suçundan ceza verilmesini istedi.

# Manisa # yargıtay # dava # maden # soma # karar # sanık # soma kömür işletmeleri