ABD'den Hong Kong hamlesi

ABD, Hong Kong yenilgisini hafifletmeye çalışıyor. Hong Kong Meclisi’nin “Çin Milli Marşı Yasası”nı kabul etmesinden 23 gün sonra Çin Komünist Partisi yetkililerine vize kısıtlaması getirdiğini açıkladı. Çin karara, “ABD içişlerimize karışmayı durdurmazsa gerekli karşılıkları güçlü şekilde vereceğiz” ifadeleriyle tepki gösterdi.

ABD'den Hong Kong hamlesi

Hong Kong’u Çin’den koparma planı bozulan Amerika Birleşik Devletleri önce Hong Kong yöneticilerine yaptırım uygulayacağını açıkladı. Şimdi de Çin Komünist Partisi yöneticilerini hedef aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çin Komünist Partisi yetkililerine vize kısıtlaması getirdiklerini açıkladı. ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olan Hong Kong’u denetlemesini, özel idari statünün ihlali olduğunu iddia ediyor. Birleşik Devletler bu senaryolarla Çin’in Hong Kong’taki güvenlik uygulamalarına karşı çıkıyor.

Pekin yönetiminin faaliyetlerinin Çin-İngiliz Ortak Deklarasyonu'nda belirtilen Hong Kong’un özerkliği ile çeliştiğini öne süren ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ÇKP yetkililerine vize kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

Pompeo, Hong Kong’u ateşe veren, halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden göstericilere de sahip çıktı, “ayrılıkçı şiddet yanlısı göstericileri demokrasi yanlısı” ilan etti.

ABD’nin vize kısıtlamasına Çin tepki gösterdi. Çin’in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü, Hong Kong’un Çin’in içişleri olduğunu hatırlatarak, herhangi bir dış gücün müdahalesine izin verilmeyeceğini vurguladı. Sözcü, Çin’in Hong Kong’u yönetmesinin hukuki dayanağının Çin-İngiltere Ortak Deklarasyonu değil; Çin Anayasası ile Hong Kong Temel Yasası olduğunun altını çizdi.

Çin sözcüsü, ABD’nin iç işlerine karışmayı devam etmesi halinde Çin’in gerekli karşılıkları güçlü şekilde vermeye devam edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin bütün kışkırtıcı faaliyetlerine rağmen Hong Kong Meclisi 4 Haziran’da Çin Milli Marşı’na saygısızlığı ve hakareti yasaklayan ve bu tür hareketlere karışanlara hapis cezası getiren yasayı kabul etti. Böylece Pekin yönetiminin “iki sistem tek Çin” politikası Hong Kong’a da hâkim oldu.

ulusal.com.tr

# abd # Hong Kong