UNESCO'dan Mescid-i Aksa kararı

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bir bağı bulunmadığına ilişkin karar aldı. Karara İsrail tepki gösterirken, Rusya, Çin ve İran kararı destekledi.

UNESCO'dan Mescid-i Aksa kararı

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO (Yunesko), Kudüs'e ilişkin bir karar tasarısını gündemine aldı. Kararda, Kudüs'ün Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler için kutsal bir kent olduğu belirtildi.

Kararda Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar ile bağlantısının olduğu ifade edildi. Ancak İsrail'in savunduğu "Museviler ile Mescid-i Aksa'ya ilişkilidir" iddialarına yer verilmedi. Ayrıca bölge için sadece Müslümanların kullandığı isim kullanıldı.

UNESCO Dışişleri Komisyonuna sunulan karar tasarısına ilişkin oylamada 24 ülke tasarıya "evet dedi. Tasarıya "evet" diyen ülkeler arasında Rusya, Çin, İran, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Vietnam var.

Amerika, İngiltere ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu altı ülke ise tasarıya ilişkin "hayır" oyu kullandı. İtalya, Fransa, Güney Kore ve Ukrayna'nın da bulunduğu 26 ülke oylamada çekimser kaldı.

İsrail karara tepki gösterdi. İsrail, UNESCO ile yaptıkların işbirliğini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Kararın bir kez daha oylanacağı açıklanırken, Yönetim Kurulu daha öncede Mescid-i Aksa'nın Müslümanlarla bağlantısına dikkat çekmişti.

ulusalkanal.com.tr

# UNESCO # mescid-i aksa