İran'dan tarihi adım

İran'ın nükleer faaliyetleri askıya alma kararı yürürlüğe girdi. P5 +1 ülkeleriyle imzalanan anlaşma kapsamında, uranyum stoğunun yüzde 20 oranında seyreltilmesi için nükleer santrallerde gerekli işlemler başlatıldı.

İran'dan tarihi adım

İran, P5+1 ülkeleriyle imzaladığı anlaşma kapsamında, nükleer tesisinde yüzde 20 oranında uranyum zenginleşmesini askıya aldı.

20 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren anlaşmaya göre, nükleer faaliyetlerin askıya alındığı İran devlet televizyonundan duyuruldu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da gelen bilgiyi doğruladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişlerinin denetiminde Natanz Nükleer Santrali'ndeki santrifüjler devreden çıkarıldı ve söküldü.

Nantanz Nükleer Santrali'nin ardından uranyum stoğunun yüzde 20 oranında seyreltilmesi için aynı işlemin Fordo Nükleer Santrali'nde de uygulanacağı bildirildi.

İran'ın nükleer faaliyetleri askıya alma adımının ardından ABD ve Avrupa Birliği Devletleri'nin İran'a uygulardığı ekonomik yaptırımları gevşetileceği bekleniyor. Bu kapsamda; Otomotiv, petrokimya, altın ve diğer kıymetli metallerin ticaretine yönelik yaptırımlarım kalkacağı öngörülüyor.

Cenevre'de Kasım ayın varılan anlaşmaya göre 6 aylık süreçte 4.2 milyar dolarlık fonun önü açılıyor.

ulusalkanal.com.tr

# iran # nükleer # p5+1 # uranyum