Türkiye kararlı, geri adım yok!

Türkiye Doğu Akdeniz'deki kararlılığını bir adım öteye taşıdı. Yunanistan'ı destekleyen batı ittifakının Eunomia tatbikatı haberinin ardından Türkiye yeniden Navtex ilan etti. Oruç Reis'in görev süresi 1 Eylül'e kadar uzatıldı. Bir Navtex de Doğu Akdeniz'deki atış eğitimleri için ilan edildi. Ankara ve Atina arasında arabuluculuk görevi üstlenen Almanya'dan ise itiraf niteliğinde açıklama geldi. Almanya Savunma Bakanı, görüşmeler için "Yunanistan kolay, Türkiye tarafı çok zorluydu" dedi. Telefon diplomasisinde ise ABD Başkanı Trump hem Erdoğan hem de Miçotakis ile konuştu.

Türkiye kararlı, geri adım yok!

Akdeniz'de sular kaynadı. Saha da masa da hareketli. Ankara Atina hattında ipler gergin.

Fransa, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İtalya Doğu Akdeniz'de 3 gün sürecek ortak tatbikat icra ediyor. Fransa'nın başını çektiği ittifakın yapmayı planladığı 'Eunomia' tatbikatı adını Yunan tanrıçasından alıyor. Tanrıça, Yunan mitolojisinde hukuk ve düzeni temsil ediyor.

Tatbikat haberi sonrası Doğu Akdeniz kararlılığını bir adım öteye taşıyan Türkiye ise peş peşe hamleler yapıyor.

Gelişmeler karşısında Ankara, kararlı adımlar atıyor. Tatbikat ilanı ile yükselen tansiyona Navtex ile yanıt verildi. Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Meis güneyindeki görev süresi, 1 Eylüll 2020'ye kadar uzatıldı. Türk Donanması da Oruç Reis'i himaye etmeye devam edecek.

İkinci bir Navtex de Deniz Kuvvetleri'nin yapacağı atış eğitimi için yayımlandı. Türkiye 1-2 Eylül tarihlerinde İskenderun Bölgesinde atışlı eğitim gerçekleştirecek.

Öte yandan Türkiye ve Yunanistan arasında arabuluculuk görevi yürüten Almanya için de süreç bir hayli zor. Yunanistan'ı desteklediğini söyleyerek Türkiye'ye baskı kurmaya çalışan Almanya'nın yaşadığı zorluk açık kalan mikrofon ile gözler önüne serildi. Bu görüntü de Avrupa Birliği Savunma Bakanları toplantısında çekildi.

Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell arasındaki diyalog kameralara yansıdı.

Borell'den gelen yanıt da benzer oldu.

Açık mikrofonlu görüşmede Alman Bakan, Cuma günü Başbakanları Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Tayyyip Erdoğan'ı aramayı düşündüğünü de söyledi.

Sahada varlık gösteremeyen ABD ise tek çare olarak diplomasi trafiğine sarıldı. ABD Başkanı Donald Trump, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hem de Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile telefonda görüştü. Trump'ın her iki tarafa da diyalog çağrısı yaptığı bildirildi.

Türkiye'nin gelişmeler karşısında atacağı stratejik adım, dengeleri değiştirebilir.

ulusal.com.tr

# abd # almanya # doğu akdeniz # Navtex # Oruç Reis