Tehlike sinyalleri

Iğdır'a 16 kilometre uzaklıktaki Metsamor Nükleer Santrali tehlike sinyali veriyor. 34 yıldır faaliyette olan ve dünyadaki 146 santral arasında en güvensizi olan santral yeraltı sularına radyasyon sızdırıyor.

Tehlike sinyalleri

Türkiye'nin yanı başındaki MetsamorNükleer Santrali tehlike sinyali veriyor. Iğdır sınırına 16 kilometre mesafede bulunan ve dünyadaki en güvensiz nükleer santral olan Metsamor'un, yeni bir depremden etkilenmesi durumunda bölgede büyük tehlike oluşacak. 1980'de devreye giren nükleer santral, dünyadaki mevcut 146 santral arasında en güvensiz reaktör olarak tanımlanıyor. Santral Ağrı Dağı fay hattı üzerinde bulunuyor ve yeraltı sularına da radyasyon sızdırıyor.

Ermenistan'da 1988'de yaşanan depremin ardından santral kapatıldı. Ancak bir süre sonra tekrar devreye alındı.

Ermenistan 25 Ocak 2001'de AB konseyine üye olurken santralin kapatılmasını kabul etti ancak bunu yerine getirmedi. 7

Suyu da kirletiyorlar

Ermeniler, Arpaçay ve Aras nehirlerinin suyunu santral soğutmasında kullanıp, yeniden geri vererek suyu da kirletiyorlar. Iğdır'da görülen sakat doğumlar da bu santrale bağlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde santralin yarattığı tehlike konusunda endişelerini dile getirmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, "Uluslararası arenada Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılması için girişimlerde bulunuyoruz. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na da konuyu bildirdik. 1980'de devreye giren bu santral, ömrünü doldurdu. Hemen kapatılması lazım" dedi

ulusalkanal.com.tr

# nükleer santral # Ermenistan # Iğdır