Çin Ulusal Halk Kongresi toplandı, yıllık hedefler masaya yatırıldı

Çin Ulusal Halk Kongresi toplandı, yıllık hedefler masaya yatırıldı. Buna göre Çin Halk Cumhuriyeti, önümüzdeki yıl savunma bütçesini yüzde 8.1 oranında arttırma kararı aldı. 2018 yılında savunmaya ayrılacak bütçenin 1.11 trilyon yuan olarak belirlendiğini açıkladı.

Çin Başbakanı Li, 'ülkenin güçlü ve etkili hava ve donanma kuvvetlerini inşasını sürdüreceğini' duyurdu. Karar Çin parlamentosu Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısında açıklandı.

Çin Halk Cumhuriyeti önümüzdeki yıl için savunma bütçesini 1 trilyon 106 milyar 951 milyon yuanolarak açıkladı. Bu geçen yıla kıyasla yüzde 8 oranında artış anlamına geliyor.

Çin'in savunma bütçesindeki artış Çin'in stratejik hedeflerinin bir işareti olarak görülüyor. Bunlar arasında dünyanın en büyük ordusunu modernleştirme, Güney Çin Denizi ve Himalaya sınır bölgelerinde altyapı kalkınma projeleri geliştirmek gibi hedefler yer alıyor.

Başbakan Li ekonomik anlamda yüzde 6.5 oranında büyüme hedeflediklerini de açıkladı.

Savunma bütçesini artırma kararı Çin'in bölgesel rakiplerini kaygılandırabilir.

ABD Başkanı Donald Trump,ABD'nin ticaretten milyarlarca dolar kaybettiğini söylemiş ve "Ticaret savaşları iyidir ve kazanması kolaydır" demişti.

Çin Ulusal Halk Kongresi'nin sözcüsü Zhang Yesui, buna yanıt olarak ABD ile ticaret savaşı istemediklerini söyledi. Ancak ekonomileri zarar görürse elleri kolları bağlı şekilde oturmayacaklarını da sözlerine ekledi.

ulusal.com.tr

# çin