AKP, bağımsız Kürdistan'ı tanımaya hazır

CIA'in yan kuruluşu Rand Corporation, AKP hükümetinin bağımsız Kürdistan'ı tanımaya hazır olduğunu yazdı. "Bağımsız Kürdistan'ın Bölgesel Sonuçları" başlık rapora göre, Türk Ordusunun Ergenekon-Balyoz kumpaslarıyla zayıflatılmasıyla, AKP'nin sözde Kürdistan'ı tanımasının önü açıldı.

AKP, bağımsız Kürdistan'ı tanımaya hazır

"AKP hükümeti bağımsız Kürdistan'ı tanımaya hazır." Bu tespit Amerikan Gizli Servisi CIA'e bağlı çalışan Rand Corporation tarafından yayımlandı.

"Bağımsız Kürdistan'ın Bölgesel Sonuçları" başlıklı raporda AKP Hükümetinin son yıllarda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne aktif destek verdiği belirtildi.

Raporda, Barzani yönetiminin Irak'tan adım adım uzaklaşıp, bağımsızlık ilan edebileceği senaryosu üzerinde yoğunlaşıldı. Rapora göre bu durumda AKP hükümeti "diplomatik tanıma" adımı atabilir.

CIA ve Amerikan yönetimine sunulan rapordaki tespitin dayanağı FETÖ'nün Ergenekon-Balyoz kumpasları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin zayıflatıldığı görüşü.

Raporda, Türkiye'nin Irak ve Kuzey Irak politikasının son 10 yılda çok büyük bir değişime uğradığı da örneklerle anlatılıyor. AKP iktidarından önce Türkiye'nin Kuzey Irak'ı "PKK bölgesi ve güvenlik sorunu" olarak tanımlarken, AKP döneminde "Barzani'yi PKK'ya karşı kullanma" siyasetinin izlendiği belirtiliyor. AKP'den önce Türkiye'de "Kürt milliyetçiliğinin bölücülüğe neden olabileceği" siyaseti izlenirken AKP döneminde "böyle bir tehdit yok" anlayışı olduğu ifade ediliyor. Irak'ta her türlü özerkliğe karşı olan tavır yerine raporda "sözde "Kürdistan"ın özerkliğine fiili bir destek" olduğu vurgulanıyor. Rapora göre Barzani'nin petrol kaynağı Kerkük'ü ele geçirmesinin karşısında olan tavır yerini tepkisizliğe, Türkmenlere destek ise mesafeli bir tutuma bırakmış durumda. "Kürdistan" adının bile savaş nedeni olabilecekken AKP döneminde Kürdistan adıyla kurulacak bir bağımsız yönetim tanınabilir.

RAND CORPORATION RAPORU / "AKP KÜRDİSTAN'I TANIMAYA HAZIR"

AKP'DEN ÖNCEKİ SİYASET AKP'NİN TUTUMU

1) Kuzey Irak PKK bölgesi ve güvenlik sorunu 1) IKBY PKK'ya karşı kullanılabilir

2) Kürt Milliyetçiliği ile bölücülük tehlikesi 2) Kürt Milliyetçiliği tehdit deği

3) Özerkliğe karşı tavır, toprak bütünlüğü 3) IKBY'nin özerkliğine fiili destek

4) Türkiye Kerkük konusunda Türkmenlerin yanında 4) Kerkük'ün IKBY'ne geçmesine örtülü onay, Türkmenlere mesafeli tutum var

5) "Kürdistan" kavramı savaş nedeni 5)"Kürdistan" adıyla kurulacak yönetimi tanıma hazırlığı

Rapora göre Amerika Türkiye'nin İran ve Irak ile işbirliği yapmasını bağımsız Kürdistan'ın önündeki tek engel olarak görüyor.

"RAND CORPORATION RAPORU / ABD'NİN KORKUSU: Eğer Bağdat başka güçlerle, özellikle İran ya da Türkiye ile işbirliği sağlarsa Kürdistan'ın bağımsızlığına vereceği tepkinin etkisi çok artar. Bağdat'ın Ankara ve Tahran'la işbirliği içinde atacağı her türlü askeri, siyasi ya da ekonomik adım çok güçlü olacaktır."

ulusalkanal.com.tr

# cia # AKP # ergenekon # Balyoz # Kürdistan # Rand Corporation