Döviz kurundaki hareketlilik sürerken Merkez'den swap hamlesi! Swap nedir?

Döviz kurundaki hareketlilik sürerken Merkez'den swap hamlesi geldi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, temel politikalarının rezervleri güçlendirmek olduğunu söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulu, JP Morgan için harekete geçti

Ateşi yükselen dolar, ekonomikurumlarını harekete geçirdi. Önce BDDK ile SPK ardından Merkez hamle yaptı. Peş peşe açıklamalar geldi. Amerikan Yatırım Bankası JP Morgan hakkında inceleme başlatıldı.

Ekonomist Hakan TopkuruluDövizdeki hareketlilik Türkiye'den kaynaklanan bir şey değil. Trump'ın attığı bir twit var Golan Tepeleri'yle ilgili. O dövizi hareketlendirdi. Sadece bizde değil. Tüm bizim tür ülkelerde kurlarda hareketlenme oldu” dedi.

Merkez Bankası kurdaki hareketliliğin ardından yeni bir adım daha attı. Vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi.

Topkurulu “Bu tür hamleler doğru. Dövizdeki hareketliliği kısıtlayıcı bir takım tedbirler alıyorsunuz ama bunlar yeterli değil. Devlet artık müdahale etmek zorunda ekonomiye” ifadelerini kullandı.

Bu hamleyle bankaların döviz ile işlem yapmasına sınırlama getirildi.

“Liberal ekonomiyle bu sistem gitmiyor” diyen Topkurulu “En ufak bir sarsıntıda biri bir twit atıyor kurlar yükseliyor. Swap için yapılan doğrudur. Ama bunlar yetersiz” açıklamasını yaptı.

SWAP NEDİR?

Peki, swap ne anlama geliyor?

Topkurulu “Belli alım satımı yapılabilen değerlerin vadeli alım satım yapıldığı işlemin adıdır” diye konuştu.

Merkez Bankası ayrıca döviz rezervlerindeki azalış ve kur oynaklıklarına ilişkin açıklama yaptı. Rezervlerdeki dalgalanmaların olağan olduğu vurgulanan açıklamada, piyasalardaki oynaklıkların yakından takip edildiği, gerekli araçların kullanılmaya devam edileceği kaydedildi.

Topkurulu “Kur dalgalanmalarına karşı piyasaya müdahale edip bu tür dalgalanmaların önünü kesmek için rezervi yükseltmek. O da çözüm değil” dedi.

Sabah saatlerindeki bu duyurunun ardından Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya konuştu. Çetinkaya, “Rezervlerle ilgili olarak şunu ifade etmek isterim. Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek” dedi.

Topkurulu “Rezervi güçlendirim tamam. Geçici tedbirler. Kalıcı. Bundan sonra böyle olacakmış Türkiye'de dedirtecek tedbirler değil” diye konuştu.

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu Amerikan yatırım bankası JP Morgan'ı incelemeye aldı. SPK konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. İncelemenin, JP Morgan'ın, hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik şikayetler üzerine başlatıldığı belirtildi. BDDK ise Amerikan yatırım bankası hakkında yanıltıcı şekilde döviz alımına yönlendirdiği gerekçesiyle inceleme başlattığını duyurdu.

Topkurulu “Bu bir sopa gösterme. Spekülasyon yapma. Ama ben bundan bir şey çıkacağını ummuyorum. Ekonominizi, duvarlarınızı olduğu gibi aşağı indirmişsiniz. Savunma mekanizmalarınız yok” ifadelerini kullandı.

JP Morgan cuma günü müşterilerine gönderdiği raporda, dolar/lira beklentisini 5,90 olarak açıklamış, yatırımcılara alım yapılmasını veya varlıkların elde tutulmasını önermişti.

# ekonomi # Merkez Bankası # Döviz # kur # BDDK # dolar # hakan topkurulu # swap # Murat Çetinkaya # spk # ekonomist # jp morgan # hareketlilik