Konya'da yerleşim yerleri risk altında

Kuraklık tehdidi nedeniyle Konya’da yerleşim yerleri tehlikede. Yer altı sularının azalmasından kaynaklı birçok bölgede obruklar ve yüzey çatlakları oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “Yüzey çatlakları her geçen gün artıyor, acil önlem alınmalı.” dedi.

Konya'da yerleşim yerleri risk altında

Konya'da Çumra, Karapınar ve Emirgazi ilçelerinde altı su seviyesinde azalmaya bağlı oluşan yüzey yarığına Tuzlukçu'da da rastlandı.

Konya Ovası'nda son yıllarda hızla artan obruk oluşumlarının yanı sıra yüzey yarıkları da sıklıkla görülmeye başlandı.

Küresel ısınma, suyun aşırı kullanımı ve kuraklığın etkisiyle yer altı su seviyesinin düşmesi, zeminin çökmesine ve yüzeyde deformasyona neden oluyor.

Yer altı su seviyesindeki azalmaya bağlı oluşan yarıklar, Orta ve Batı Anadolu havzalarının önemli sorunlarından biri haline geldi.

Konya'da geçen aylarda Çumra, Karapınar ve Emirgazi ilçelerinde görülen yüzey bozulmaları, yerleşim yerlerinde ve yapılarda deformasyona neden oluyor.

Akşehir havzasında Tuzlukçu'da görülen yarıklar, mahalle sakinlerini de endişelendiriyor.

# Konya # kuraklık # çumra # karapınar # Konya Ovası # küresel ısınma # Tuzlukçu # Konya Teknik Üniversitesi # emirgazi # kuraklık tehdidi # yer altı su seviyesi