21 ülke AP seçimleri için sandık başına gidiyor

Avrupa Birliği genelinde bugün 21 üye ülke, Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başında. Resmi olmayan seçim sonuçlarının bu akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.

21 ülke AP seçimleri için sandık başına gidiyor

Dünyanın en büyük seçim organizasyonlarından olan Avrupa Parlamentosu seçimleri 23 Mayıs Perşembe günü başladı. 26 Mayıs Pazar akşamına kadar sürecek seçimlerde kayıtlı bulunan seçmen sayısı 427 milyon.

Parlamentoya gönderilecek parlamenter sayısı ise 751. Geçtiğimiz günlerde İngiltere, Hollanda, İrlanda, Çekya, Letonya, Malta, Slovakya oy kullanmıştı. Seçimler, geri kalan 21 AB üyesi ülke vatandaşlarının oy kullanmasıyla tamamlanacak. AP seçimlerinde bu yıl 8 siyasi grup yarışıyor.

AP seçimleri, önümüzdeki 5 yılda AB'nin siyasi geleceğini belirlemesi açısından önem taşıyor.

Her 5 yılda bir yapılan seçimlere 2014'te katılım yüzde 42 civarında kalmıştı. Birliğin yasama organı olan AP, AB Konseyi ile birliğin yasalarını kabul ediyor ve bütçesini onaylıyor.

Yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve ırkçılığın etkisini gittikçe arttırdığı Avrupa'da, AB karşıtı aşırı sağ partilerin AP'de gücünü arttırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ulusal.com.tr

# Avrupa Parlamentosu