Tsipras başbakan oluyor

Yunanistan'da pazar günü yapılan genel seçimden birinci parti olarak çıkan sol parti Syriza, Yeni Demokrasi ve sosyal-demokrat PASOK hükümetlerinin 41 yıllık hakimiyetine son verdi. Syriza Bağımsız Yunanlar ile koalisyon kurdu. Syriza lideri Aleksis Çipras, yemin ederek başbakanlık görevine başladı. Syriza, Ermeni soykırımı yoktur diyenlere ceza öngören yasaya da muhalefet ediyor.

Tsipras başbakan oluyor

Yunanistan’da yapılan erken genel seçimin galibi Aleksis Çipras liderliğindeki sol parti Syriza oldu.

Syriza, seçimlerde beklentilerin de üzerine çıktı. Yüzde 36,3 oyla, en yakın rakibi Yeni Demokrasi Partisi'ne 8 puanlık fark attı.

Syriza Bağımsız Yunanlar partisi ANEL ile koalisyon hükümetinde anlaştı.

40 yaşındaki Syriza lideri Aleksis Çipras yemin ederek başbakanlık görevine başladı.

Syriza bu zaferle merkez sağdaki Yeni Demokrasi ve sosyal-demokrat PASOK hükümetlerinin 41 yıllık hakimiyetine de son verdi.

Aşırı sağcı Altın Şafak partisi yüzde 6.3'lük oranla üçüncü oldu. Gazeteci Stavros Teodorakis’in kurduğu “Nehir” partisi de dördüncü sırada kaldı.

Yunanistan Komünist Partisi, Pasok, Bağımsız Yunanlılar partisi de yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya giren diğer partiler oldu.

Syriza lideri zaferi "Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına" hediye etti. "Seçim sonuçları Avrupa’nın artık değiştiğine işarettir" diyen Çipras, Yunan halkının seçimlerle verdiği mesajın "Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın bitişi" olduğunu söyledi.

Syriza Türk kamuoyunun yakından tanıdığı bir parti. Syriza, 9 Eylül'de Yunanistan Parlamentosu'nda kabul edilen "Ermeni soykırımı yoktur diyenlere ceza öngören" yasaya hayır oyu vermişti. Syriza, soykırım konusunun tarihçilerin işi olduğunu ve buna parlamentoların karar vermemesi gerektiği görüşünde.

ulusalkanal.com.tr

# yunanistan # Syriza # Alexis Tsipras