AP'de Borrell'e tepki

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki üstünlüğünden rahatsız olan Fransa'nın girişimleri ile Avrupa Parlamentosu, "Türkiye" için toplandı. Toplantının gerçekleştirildiği oturum adı ise "Akdeniz'de istikrar, güvenlik ve Türkiye'nin negatif rolü" olarak belirlendi. Toplantıda Türkiye ile temaslarda bulunan Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e de tepki gösterildi. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ise, "Yunanistan biziz, Kıbrıs biziz" dedi.

AP'de Borrell'e tepki

Libya ile kurulan dostluk ve Doğu Akdeniz'deki kararlılık Avrupa Birliği'nde panik yarattı. Fransa'nın taciz yalanı üzerinden Avrupa Parlamentosu'nda "Akdeniz'de istikrar, güvenlik ve Türkiye'nin negatif rolü" başlıklı toplantı yapıldı.

Türkiye ve konun tarafları ile görüşmeler yapan Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e (JOSEP BOREL) tepki vardı. Avrupalı parlamenterler Borrell'den Türkiye ile ilişkilerin ve para yardımlarının tamamen kesilmesini talep etti.

Toplantıda Aya Sofya'nın camiye çevrilmesi Libya, Suriye, gümrük birliği, insan hakları, Kürtler, göç konusu da konuşuldu.

Tüm bu eleştirilere karşı Borrell, hali hazırlda Türkiye'den para yardımında kesintiler yapıldığını hatırlattı. Türkiye'nin kritik bir partner olduğunu söyledi.

AP üyesi 69 vekilden Borrell'e mektup yazarak, Türkiye'nin karşı eyleme geçilmesini istedi. AB'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanımadığı belirten Borrell ise Pazartesi günü yapılacak toplantıya işaret etti.

Avrupa Parlamenteri Manfred Weber, ise Türkiye'ye karşı Gümrük Birliği Anlşaması'nın koz olarak kullanılabileceğini söyledi, "Avrupa Birliği saf değil, Türkiye bizi çok fazla aldattı" dedi.

Güven sorunu yaşandığını ifade eden Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da, "Yunanistan biziz, Kıbrıs biziz" dedi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları önümüzdeki pazartesi günü Brüksel'de, Türkiye'nin Libya, Akdeniz ve Yunanistan ile ilişkilerini görüşecek.

ulusal.com.tr

# fransa # ap # Borell