''Yaşlı Doruk'' Yanardağı hala aktif

İspanya’nın güneybatısındaki Kanarya adalarından biri olan La Palma'da bulunan Cumbre Vieja Yanardağı 19 Eylülden bu yana aktif halde lav püskürtmeye devam ediyor. Volkanaloji uzmanları yanardağın 13 günde 80 milyon metreküp lav püskürttüğünü belirtiyor.

''Yaşlı Doruk'' Yanardağı hala aktif

"Yaşlı Doruk" olarak bilinen Cumbre Vieja yanardağı 13 gündür lav püskürtüyor.

CUMBRE VİEJA YANARDAĞI 13 GÜNDE 80 MİLYON METREKÜP LAV PÜSKÜRTTÜ

La Palma’da 50 yıl önce aktif olan Teneguia Yanardağın faaliyetinin 5 ay sürdüğü ve toplamda 43 milyon metre küp lav püskürttüğünü hatırlatan volkanoloji uzmanları, Cumbre Vieja Yanardağının son 13 günde ise 80 milyon metreküp lav püskürttüğünü söyledi.

Bölgedeki bazı tarım alanlarını ve seraları da yakıp geçen lavlar, 870'i tamamen kül olan binden fazla eve zarar verdi.

Yanardağdan çıkan gazlardan ve rüzgarın değişmesi nedeniyle hava kirliğinin arttığını tespit eden yetkililer, bölgedeki bazı yerleşim yerlerinde karantina kararı alındığını duyurdu.

La Palmada’da 6.200 kişi tahliye edilirken, 24 ila 84 gün aktif olması öngörülen Cumbre Vieja'nın bölgedeki 1200 evi daha tehdit ettiği belirtiliyor.

Yanardağ, La Palma’nına Ana geçim kaynağı olan turizm ve tarım sektörlerini riske attı.

Çok sıcak bir yaz geçirmeleri nedeniyle ciddi mahsul kaybına uğrayan çiftçiler, her gün yanardağdan gelecek haberleri bekleyerek yaşadıkları belirsizliğin sona ermesini istiyor.

La Palmalı çiftçilerden bazıları ağaçlarının hepsinin yandığını, eğer ağaçlar tekrar filizlenirse büyümesinin ve meyve vermesinin iki yıl süreceğini belirtti.

# İspanya # volkan # kanarya # lav