Yeni Afgan hükümeti ile ilk temas: Tanıma resmen gündemde

Türkiye'de temaslarda bulunan Afganistan hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, son gelişmelerle ilgili değerlendirme yaptı. Afganistan ve Türkiye'nin tarihsel bağları olduğuna dikkat çekti. ''Türkiye, Afganistan'ı yenileme, restore etme çalışmalarında iyi bir role sahip olabilir.'' dedi.

Yeni Afgan hükümeti ile ilk temas: Tanıma resmen gündemde

Türkiye'ye gelerek temaslarda bulundu. Yeni hükümetin yapacaklarını anlattı. Görüşmeler sonrası tespitlerini anlattı.

Afganistan hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye'deki temasları sonrası değerlendirmelerde bulundu:

- Türkiye iyi bir ekonomiye ve aktif faaliyet gösteren bir hükümete sahip. Dünyada özellikle de İslam dünyasında etkili bir diplomasi yürütüyor.

- Türkiye sahip olduğu imkânlarla Afganistan'da farklı alanlarda; örneğin, yatırım ve bazı projeleri hayata geçirme konusunda ve Afganistan'ı yenileme, restore etme çalışmalarında iyi bir role sahip olabilir. Tüm alanlardan faydalanabilir.

Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Afganistan ekonomisinin düzelmesi için uluslararası yardımların ve hükümetlerinin resmi olarak tanınmasının önemine dikkat çekti:

- Afganistan'dan başka ülkelere gidenler, ne güvenlik ne de siyasi sorunlar sebebiyle gidiyor. Ekonomik sorunlar nedeniyle gidiyor. Güvenlik sorunu yok, siyasi nedenlerle kimseye zorluk çıkarılmıyor ve zarar verilmiyor.

Muttaki, camilere yapılan saldırırlarla ilgili de konuştu:

- Kunduz veya Kandahar'daki gibi olaylar, güvenliğin alınması zor olan camilerde meydana geldi. Bundan sonra camilerin de güvenliğinin sağlanması için özel çaba sarf edilecektir.

Muttaki, ülkedeki ekonomik sorunların çözümü adına dünya devletlerini yardıma çağırdı ve bu yönde yapılacak çabalarla bloke edilen rezervlerin ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi:

- Eğer ekonomisi düzelirse Afganistan, bölgede ekonomik ve ilişkilerin güçlendirilmesi bağlamında çok önemli olumlu bir rol oynayabilir. Bizim bölge ve büyük ülkelerden isteğimiz; Afganistan halkının hakkı yenmesin, zulmedilmesin, tehdit edilmesin, baskı altına alınmasın, muhasara altına alınmasın. Bu konuda herkes yardımcı olmalı ve zaten Afganistan hükümetinin de işleri yavaş yavaş düzelmekte ve daha iyiye gitmekte.

Çin'in Afganistan'a komşu ve kendileriyle iyi ilişkileri olan bölgede etkili bir ülke olduğunu kaydeden Muttaki, ''İsterlerse onlarla görüşmeler gerçekleştiririz. Eğer onlar Afganistan'da geçerli İslami usul ve kanunlara uygun yöntemlere riayet ederek ülkede projeler gerçekleştirmek isterlerse bizim için bir sorun söz konusu değildir.'' dedi.

# türkiye # ekonomi # türk # Afganistan # afgan # Afganistan hükümeti # Emirhan Muttaki # afgan hükümeti