4 bin hakim ve savcı alınacak (694 sayılı KHK)

Yeni KHK'larla 4 bin yeni hakim ve savcının atanacağı açıklandı. OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Milli İstihbarat Teşkilatı Cumhurbaşkanına bağlanırken daha önce MİT Müsteşarının başkanlığını yürüttüğü Milli İstihbarat Koordinasyon Kuruluna, Cumhurbaşkanı başkanlık edecek.

4 bin hakim ve savcı alınacak (694 sayılı KHK)

İşte 694 sayılı KHK'dan öne çıkan başlıklar

OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Milli İstihbarat Teşkilatı Cumhurbaşkanına bağlanırken daha önce MİT Müsteşarının başkanlığını yürüttüğü Milli İstihbarat Koordinasyon Kuruluna, Cumhurbaşkanı başkanlık edecek.

Milletvekillerine ise işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılabilecek.

Ayrıca, "Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılamayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatleerinin gerektirdiği hallerde, cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilebilir" düzenlemesi getirildi.

Korucuların görevi ifasından doğduğu iddia edilen suçlarla ilgili yargılanmalarında avukat ücretleri valilikler tarafından karşılanacak

Sağlık hizmetlerinde yedek subaylar görevlendirilebilecek.

Yeni KHK'larla güvenlik bölgelerinin dış sınırlarından 200 metre mesafedeki tarlalarda hangi ürünlerin yetiştirilebileceğine mülki amirler karar verebilecek.

Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele konusunda yeni önlemler alındı.

Askerlerin terfi esaslarında değişiklikler yapıldı.

Bazı kanunlarda başbakana verilen yetki cumhurbaşkanına şeklinde değiştirildi.

Öte yandan yeni KHK ile çeşitli kamu kurumlarında yeni kadrolar açıldı.

Açılan kadroların bir kısmı şöyle:

Emniyet Genel Müdürlüğü: 32 bin 12 (Bu sayının içinde 2 bin 500 komiser muavini, 22 bin polis memuru, 7 bin bekçi bulunuyor)

Adalet Bakanlığı: 4 bin hakim ve savcı, 2 bin hakim adayı

Hakimler ve Savcılar Kurulu: 100 müfettiş

YAYINLANAN KARARNAMELERE BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

# khk # yeni khk