Soros Ukrayna'yı yazdı ''Rusya'' dedi

Soros Ukrayna'yı yazdı ''Rusya'' dedi

Ukrayna krizinde George Soros da tartışmalara katıldı. Özellikle Doğu Avrupa’da birçok batıcı ayaklanmayı desteklemiş olan yatırımcı, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine bir makale yazdı. Bir yandan Ukrayna için bir Marşal planı öneren Soros, diğer yandan Rusya’nın da sürece dahil edilmesi gerektiğini savundu.

“Vakfımız ayaklanmaya doğrudan katılmadı, ama göreve hazır”

27 Şubat’ta yayımlanan makalesinde Soros, Ukrayna’da da bir vakfa sahip olduğunu açıkladı. Ancak milyarderin sözlerine göre ülkenin zamanında bağımsızlığına kavuşmasından önce kurulan “Renaissance Foundation” isimli bu kuruluş, son olaylara “doğrudan katılımda bulunmamış”.

Ancak Soros, vakfının ülkede “demokratik kurumların kurulmasında ve adil ve işleyen bir hukuk sisteminin inşa edilmesinde görev almaya hazır olduğunu” yazdı.

Reçete: pazarını aç, ucuz işgücünü kullandır

George Soros, Ukrayna’yı özellikle bir yatırım sahası olarak değerlendiriyor. Milyarder, ülkenin pazarını Avrupalı şirketlere açmasını ve özellikle parça üretimi alanında faaliyet göstermesini, bunun karşılığında da AB’nin kendi pazarını açmasını öneriyor.

Bu işbölümüne göre Ukrayna, ucuz işgücü ile Avrupalı şirketlere yedek parça ve ara mallar üreten bir yatırım alanı oluşturmalı. “Ukrayna bu şekilde dünya ekonomisine entegre olabilir.”

Bu entegrasyon için AB ve özellikle Almanya’nın Ukrayna’ya kaynak aktarması gerektiğini belirten Soros, bir tür Marşal Planı önerdi. Ancak bu plan, soğuk savaşın tersine Rusya’ya karşı oluşturulmamalı. Ukrayna, Soros’a göre Avrupa ile Rusya arasında “açılan kapı”.

Merkel Putin’le bizzat görüşsün

Milyarder, Ukrayna’nın yeniden yapılandırılma projesine Rusya’nın kesinlikle dahil edilmesini talep ediyor. Önerisi, Alman Şansölye Merkel’in Putin’le “bizzat görüşmesi ve Rusya’nın Ukrayna’nın yeniden doğumuna ortak olarak katılmasını sağlaması”.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # Soros # ukrayan