Kaçak petrolü yasaklı tanker taşıyacak

Kaçak petrolü yasaklı tanker taşıyacak

Kaçak Barzani petrolünü taşıyan 12. Tanker Ceyhan'dan yola çıktı. 13 ve 14. Tanker yükleniyor. Yükleme için bekleyen tankerlerde Ceyhan açıklarında bekliyor.

Bu arada kaçak petrolü almak için Ceyhan açıklarında bekleyen tankerlerden bir tanesi Irak Merkezi Hükümeti tarafından Irak petrolünü taşıması yasaklanan Yunanistan bayraklı 85 bin 500 grostonluk UNİDET EMBLEM tankeri

Venezuela Ulaştırma Bakanı Haiman El Troudi ile görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada, “Türkiye üzerinden diğer ülkelere gönderilen Kuzey Irak petrolünün sevkiyatında Ceyhan'da 12. tankerin yüklendiğini, toplam sevk edilen petrol miktarının 8.8 milyon varile ulaştığını” söyledi.

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nda şu andaki günlük akışın 180-190 bin varil düzeyinde olduğunu ifade eden Yıldız, 2 hafta önce yapılan tadilatla bu miktarın 200-220 bin varillere çıkabileceğini dile getirdi. Yıldız, depolarda da 300-350 bin varil petrol bulunduğunu, bunların da sevkiyata hazır hale geldiğini belirtti.

Kaçak petrolü taşıyan korsan tankerlerin nereye gittiklerini Aydınlık gazetesi ortaya çıkarmıştı.

İşte o tankerler ve gittikleri limanlar:

UNİTED LEADERSHİP,

Haziran sonunda Ceyhan’dan ayrıldı, o günden beri Fas’ın Muhammediye Limanı açıklarında bekliyor.

UNİTED KALAVRVTA, Haziran sonunda Ceyhan’dan ayrıldı, Amerika’nın Galvaston Limanı açıklarında kaçak petrolü boşaltmak için bekliyor.

UNİTED EMBLEM, ilk seferinde korsan petrolü aldıktan sonra rotasını Malta’ya cevirmiş, fakat uluslararası sularda, aldığı petrolü ALTAİ adlı tankere vererek tekrar Ceyhan’a geri dönmüştü. ALTAİ tankeri aldığı bu korsan petrolü İsrail’in Aşhdod limanına götürmüştü. UNİTED EMBLEM ise Ceyhan’dan aldığı ikinci yükünü Süveyş Kanalı’ndan geçirerek Singapur Limanında boşalttı. Bağdat Hükümeti tarafından Irak petrolünü taşıması yasaklanan tanker şu anda Ceyhan açıklarında bekliyor.

NİSSOS PAROS adındaki tankere de 5 Ağustos’ta kaçak petrolü alarak İsrail’in Ashdod limanına götürdü.

KAMARİ, İlk seferini 31 Temmuz’da yaptı. Rotası Mısır’ın Port Said limanı olmasına rağmen kaçak petrolü 6 Ağustos’ta İsrail’in Ashdot Limanına boşalttı. İkinci seferi ise 9 Ağustos’ta yaptı rotası Malta iken 18 Ağustos’ta yine petrolü Ashdod limanına götürdü. Şu anda Ceyhan limanında dolumu yapılıyor.

SEARANGER, 8 Ağustos’ta Ceyhan’dan ayrılan tankerin rotası Fransa iken, daha sonra rotasını değiştirerek Malibu’ya doğru yol alıyor.

SEABORN, 19 Ağustos’ta Ceyhan’dan ayrıldı önce İtalya açıklarına giden tanker rotasını Rusya’nın Novoroski Limanına çevirdi.

UNİTED CARRİER,

28 Ağustos’ta Ceyhan’dan ayrılan tankerin rotası İsrail’inde kullanım alanı olan Ürdün’ün Akaba limanı

DYNASTY, 29 Ağustos’ta Ceyhan’dan ayrılan tankerin rotası Fransa’nın La Havre limanı.

AIAS, 30 Ağustos’ta Ceyhan’dan ayrılan tanker şu anda Mısır’ın Port Said Limanı’ndan Suveyş Kanalına giriş yaptı.

Bu arada AEGEAN BLUE, KAMARİ, NİSSOS DELOS, FRONT GLORY adlı tankerler Ceyhan Limanında dolum için beklerken, yasaklı UNİTED EMBLEM tankeri ise Ceyhan açıklarında demirlemiş durumda bekliyor.

Derya Derviş

Aydınlık

# tanker # derya derviş # kaçak petrol