Evet cephesinde 'hayır' yasağı

Halk oylaması yaklaşırken evet cephesi ilginç bir otosansüre imza attı. ‘Hayırlı cumalar’ ve ‘hayırlı akşamlar’ gibi terimlerin kullanmayan ekip bu terimleri kullananları uyarmaya başladı

Evet cephesinde 'hayır' yasağı

AKP ve MHP yönetiminin oluşturduğu “evet” cephesi, taraftarları arasında “hayır”ın geçtiği halk arasında yaygın bir şekilde kullanılan Türkçe sözcük ve deyimlerin halk oylaması süresince kullanılmasını adeta yasakladı.

Aydınlık'tan Zihni Erdem'in haberine göre, başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliğinin halk arasında yarattığı kutuplaşma, “Cuma günü” ile ilgili dilekler konusunda bile ikiliğe yol açtı. Halk oylamasında, “hayır” oyu verecekler, her zaman olduğu gibi cuma günleri için birbirine “Hayırlı Cumalar” diyerek dilekte bulunmayı sürdürürken, “evet” cephesinde adeta “hayır” ve “hayırlı” sözcükler “yasaklı sözcük” haline getirildi. Halk içindeki konuşmalarda ve sosyal medya ve telefonla geçilen mesajlara da yansıyan bu bölünme ilk olarak cuma günü için yaygın bir şekilde “Hayırlı Cumalar” dileğinin kullanılıp kullanılmamasında kendini gösterdi. Çoğunluğunu AKP’lilerin oluşturduğu “evet” oyu kullanmada kararlı olanlar, hemen her hafta geçtikleri telefonla ve sosyal medya üzerinden paylaştıkları “Hayırlı Cumalar” mesajlarını halk oylamasını kararının ardından, bıçak gibi keserek yerine “Cumanız mübarek olsun” şeklinde değiştirdikleri görüldü.

‘HAYIR’SIZ KULLANIYORLAR

“Evet cephesi” olarak nitelenen bu kesim, “Hayırlı Cumalar” ifadesinin yanısıra, “Hayırlı günler”, “Hayırlı sabahlar”, “Hayırlı geceler”, “Hayırlı pazarlar”, “Hayırlı akşamlar” , “Hayırlı işler”, “Hayırlı alışverişler”, “Hayırlı pazarlar”, “hayırlı yolculuklar”, “Hayırlı dersler”, “Hayırlı bayramlar”,”Hayırlısı”, “Hayırlısı olsun”, “Hayırlısı buymuş” gibi ifadeleri de kullanmaktan vazgeçtikleri, kullananları da uyardıkları ortaya çıktı.

HAYIRCILAR TELEFONLARINI ‘HAYIRLI GÜNLER’ DİYE AÇIYOR

TBMM’de CHP’li ve MHP’li milletvekilleri vatandaşlardan kendilerine gelen telefonları “Hayırlı günler” diye açtıkları belirlendi. Aynı milletvekillerinin, misafirleri ile de “iyi günler” yerine “Hayırlı günler” diye selamlaştıkları gözlendi.

ulusalkanal.com.tr

# referandum # hayır # Evet