Oylama bitti! İşte referandumun sonucu

İngiltere ile olan 307 birlikteliğini sona erdirmek için dün sandık başına giden İskoç halkı bağımsızlığa hayır dedi. Petrol zengini ülke halkının yüzde 55'i bölünmeye karşı çıktı. Sebebi ise bağımsızlık halinde kendilerini bekleyen belirsiz bir gelecek.

Oylama bitti! İşte referandumun sonucu

İskoçlar kararını verdi, bölünmeye hayır dedi.

İskoçya'da yapılan bağımsızlık referandumunda kullanılan oyların tamamına yakını sayıldı. Ülkenin Birleşik Krallıktan ayrılmasını isteyenlerin oranı yüzde 44.6, bölünmeye hayır diyenlerin oranı ise yüzde 55.4 oldu.

Ülkenin 32 bölgesinde yapılan seçimde bölünmeye karşı çıkanların sayısı 1 milyon 877 bin oldu. Bölünme yanlılarının oyları ise 1,5 milyonda kaldı. Bu oran 3 yıl sonra referandumun tekrarlanması ihtimalini doğurdu.

Ayrılıkçılar kale olarak gördükleri yerlerde hezimete uğradı. İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow bölünmeye evet derken, Başkent Edinburgh'da hayır diyenlerin oranı yüzde 61.1 oldu. Referanduma katılım oranı yüzde 85 oldu. Birleşik Krallıkta 1950'den bu yana hiçbir seçimde bu orana ulaşılamamıştı.

Ayrılıkçılar 307 yıllık birlikteliğin İskoçya'nın çıkarlarına hizmet etmediğini savunuyordu.

Ayrılığa karşı çıkanlar ise, bağımsızlık halinde kendilerini belirsiz bir geleceğin beklediği fikrine sahipti. Uzmanlara göre "Birlikte Daha İyiyiz" sloganıyla yürütülen kampanya kararsızlar üzerinde etkili oldu.

Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında bağımsızlık referandumunun 18 Eylül 2014'te yapılması için 2012'de Edinburgh Anlaşması imzalanmıştı, Birlik yanlıları ile karşıtları yaklaşık iki yıl boyunca kampanyalar yürütmüştü.

ulusalkanal.com.tr

# ingiltere # iskoçya # england