'Dönüşümlü Başkanlık'tan vazgeçtiler'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Amerika ziyareti öncesinde Ada'daki müzakereleri değerlendirdi. Eroğlu, "Rum'un istekleri ile bizim isteklerimiz arasında dağlar kadar fark var" dedi. Rum tarafının uzlaşmaz olduğuna dikkat çeken Eroğlu, niyet edildiği takdirde 3-4 ay içinde çözüm bulunabileceğini söyledi.

'Dönüşümlü Başkanlık'tan vazgeçtiler'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Amerika ziyareti öncesinde müzakerelerde gelinen noktayı anlattı.

Eroğlu, "Rum'un istekleri ile bizim isteklerimiz arasında dağlar kadar fark var" dedi.

"Dönüşümlü başkanlık konusundan da vazgeçtiler. 1960 Cumhuriyeti'ne dönelim ve Türkler Cumhurbaşkanlığı Muavini seçsin, veto hakkı olmasın. Böyle görüşler var. Önemli olan, Kıbrıs Türk halkının mutlu olacağı bir antlaşmaya imza koymaktır. Bunun dışında bir antlaşma bizim bu topraklarda yaşama imkanlarımızı daraltır"

Eroğlu, İki kesimli, eşit statüye sahip iki toplum temelinde bir federasyon modelinde sorun görmediklerini kaydetti.

Eroğlu, Kıbrıs Türkleri'nin kriterinin "Mümkün olduğunca az insanın yer değiştirmesi" olduğunu anlattı. Gerekli koşullar sağlanmadan izin verilecek göçler için, "Aynı yaşam standardını, aynı koşulları bu insanlara hazırlamazsanız felaket olur. İnsanlar bir birine girer" ifadelerini kullandı.

Eroğlu, niyet edildiği takdirde Kıbrıs sorununa 3-4 ayda çözüm bulunabileceğini belirtti. Eroğlu, "Ancak karşı tarafta niyet gördüğümü söyleyemem" dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon yarın yapacağı görüşme için Amerika'ya hareket etti.

ulusalkanal.com.tr

# amerika # KKTC # derviş eroğlu # rum kesimi