Akıncı Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale olduğunu iddia etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tarihi seçimin ilk turu tamamlandı. KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu önde tamamladı. İkinci tura kalan bir diğer isim de mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı oldu. Tatar, sandıkların tamamı açıldıktan sonra kameralar karşısına geçti, "18 Ekim'de zafer bizim olacak" dedi. Akıncı ise, kışkırtma açıklamalarına devam etti. Seçimlere müdahale olduğunu iddia etti.

Akıncı Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale olduğunu iddia etti

KuzeyKıbrısTürkCumhuriyeti'nde varlık yokluk seçimi ikinci tura kaldı. İlk turda yarışı önde tamamlayan isim KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar oldu.

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Kıbrıs Türk halkı sandık başına gitti. 7'si bağımsız olmak üzere 11 adayın yarıştığı seçimler, en çok adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi olarak da tarihe geçti.

Sandıkların açılmaya başlaması ile heyecan doruğa çıktı. "İki devletli çözüm"ü savunan Ersin Tatar ile, "federasyon" diyen Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde öne çıkan iki isim oldu.

Yüzde elli oy oranını geçebilen aday olmadı. Seçim ikinci tura kaldı. UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, yüzde 32,45 oranında oy alarak yarışı önde tamamladı. Bağımsız aday Mustafa Akıncı ise yüzde 29,76 ile ikinci sıraya yerleşti.

Seçime katılan diğer adaylardan,

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman: 21,67

Bağımsız aday Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay: 5,74

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı: 5,36

Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş: 4,20

Milliyetçi Demokrasi Partasi adayı Fuat Çiner : 0,30

Bağımsız aday Arif Salih Kırdağ: 0,25

Bağımsız aday Alpan Uz: 0,14

Bağımsız aday Mustafa Ulaş: 0,06

Bağımsız aday Ahmet Boran: 0,07

oranında oy alarak, tarihi seçimi tamamladı.

Sandıkların tamamının açılması ile, KKTC Başbakanı Ersin Tatar kameralar karşısına geçti. KKTC halkını selamladı, teşekkürlerini iletti.

Önümüzdeki bir hafta oldukça kritik. İlk turda, Kıbrıs Türk halkının yaklaşık yüzde 55'i, oy kullanmak üzere sandığa gitti. Ersin Tatar ikinci tur için, Kıbrıs Türk halkına, "sandığa gidin" çağrısı yaptı.

İlk turda hezimete uğrayan federasyoncu Mustafa Akıncı ise panikte.3 puanlık farkla Tatar'ın gerisinde kalan Akıncı, yaptığı açıklamada seçimlere müdahale olduğunu iddia etti.

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 18 Ekim Pazar günü yapılacak. Seçimler KKTC'nin geleceği için belirleyici. Ersin Tatar, "federasyon temelli" bir çözümü reddederek "iki devletli çözüm" anlayışı ile bağımsız bir KKTC'yi savnurken, Mustafa Akıncı federasyon vaadi ile, Rum yönetiminin boyunduruğu altında bir yönetim için kolları sıvamış durumda...

# türk # KKTC # Kıbrıs # cumhuriyeti # ersin tatar # kuzey # ulusal birlik