1961'den bu yana ilk kez yapılacak

ABD Hazine Bakanlığı'nın dört özel şirkete Küba'ya feribot seferi düzenleme yetkisi verdiği açıklandı. Küba'nın da söz konusu şirketlere izin vermesi halinde iki ülke arasındaki deniz seferleri 1961'den bu yana ilk kez yapılacak.

1961'den bu yana ilk kez yapılacak

ABD Hazine Bakanlığı, Küba ile ilişkilerin yumuşatılması kapsamında 4 özel şirkete, bu ülkeye feribot seferi düzenleme yetkisi verdi. Böylece iki ülke ilişkilerinde '50 yılı aşkın bir süredir ilk' nitelemesine uyan diğer bir adım daha atılmış oldu.

ABD Bakanlık yetkilileri, söz konusu iznin genel bir lisans olmadığını ve her firmanın ayrı değerlendirildiğini kaydetti. Ancak toplamda kaç firmaya yetki verildiği konusunda açıklama yapılmadı.

ABD ile Küba arasındaki deniz seferleri iki ülke arasındaki kriz nedeniyle 1961’den bu yana gerçekleştirilmiyordu. Diğer taraftan bu lisanslar seferlerin hemen başlayacağı anlamına gelmiyor. Zira Küba'nın da söz konusu şirketlere izin vermesi gerekiyor.

ABD ile Küba Aralık 2014’te ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. 11 Nisan'da da yarım yüzyıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı Panama’daki Amerika Zirvesi’nde yüz yüze görüşme yapmıştı. Obama yönetimi, 14 Nisan'da da Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı.

ulusalkanal.com.tr

# abd başkanı # panama # feribot