ABD silahları onun emrinde

PKK’nın silahlı kanadı HPG’nin üst düzey yöneticilerinden Bahoz Erdal’ın Suriye’de olduğu ve ABD’nin gönderdiği silahların kontrolünün PKK’ya geçtiği öğrenildi.

ABD silahları onun emrinde

Genelkurmay Başkanlığı’nın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “bölücü terör örgütü” diye tanımladığı PYD’ye ABD yardımı tartışma konusu olmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın PYD ile resmi görüşmelere başladığı da ortaya çıkmış ve ABD’lilerden “PYD terör örgütü değildir” açıklaması yapılmıştı. Buna rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu Salih Müslim’i çağırarak “PYD’yi meşrulaştırdıklarını”, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ABD’liler gibi “YPG terör örgütü değil, vatanını korumak için örgütlenen oluşum” diye tanımlamış, PYD’ye yapılan silah yardımını desteklemişti.

Aydınlık’tan Ceyhun Bozkurt'un haberine göre; yapılan yardımın doğrudan PKK’nın eline geçtiğini ortaya koydu. Bölgedeki güvenlik ve istihbarat kaynaklarının da doğruladığı bilgiye göre, Ayn el Arap’taki YPG militanlarının en tepesinde, kendi adamlarıyla bölgeye yerleşen Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin bulunuyor. Aslen Suriye’li olan ve PKK’nın bölgede kanton kurmakla görevlendirdiği üst düzey isimlerden biri olan Erdal’ın ABD’nin gönderdiği silahların dağıtımında kritik rol üstlendiği de belirtiliyor.

SABRİ OK VE ŞAHİN CİLO

PKK’nın Suriye ayağında yine iki kritik isim daha yer alıyor. Örgütün Kandil’deki tepe isimlerinden Sabri Ok, sık sık Suriye’nin kuzeyine geçerek, bölgedeki siyasi örgütlenmeyi sağlıyor. Oslo görüşmelerinde de bulunan Sabri Ok, açılım sürecinin kritik adamlarından biri olarak biliniyor.

Yine PKK’nın Özel Kuvvetleri’nin başındaki yöneticilerden Şahin Cilo kod adlı Ferhat Abdi Halil’nin de, 2010 yılı sonundan itibaren Suriye’deki PYD militanlarını eğitmek için bölgeye geldiği biliniyor.

BAHOZ ERDAL KİMDİR?

Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin, Türkiye’de, 2004 ve 2009 yılları arasında gerçekleşen ve yüzlerce Mehmetçiğin şehit olmasına, çok sayıda yurttaşın da hayatını kaybetmesine neden olan birçok eylemin altında imzası bulunan PKK’nın silahlı grubu HPG’nin başında bulunuyordu. Erdal daha sonra PKK’nın Kürdistan Özgürlük Şahinleri adlı grubu yönetmeye başladı. Kısa adı TAK olan bu birim, son Bingöl saldırısını gerçekleştirmişti.

ulusalkanal.com.tr

# suriye # türkiye # pkk # abd # erdoğan # pyd # isis # Bahoz