Uçaklara işaretleme ABD askerlerinden

ABD’nin PYD’ye verdiği ‘özel kuvvet’ desteğinin belgesi ortaya çıktı. Ayn el Arap’taki (Kobani) ABD subayının üzerinde, savaş uçaklarına nokta atışı yaptıran özel sistemin bir parçası görüldü

Uçaklara işaretleme ABD askerlerinden

ABD’nin PYD’ye verdiği “muvazzaf” desteğin fotoğrafı ortaya çıktı. Suriye’nin kuzeyinde bulunan bir ABD’li askerin üzerinde ABD ordusunun kullandığı Bushnell marka Lazer Mesafe Ölçer cihazı olduğu görüldü. Peter isimli askerdeki bu cihazın, ABD uçaklarına bombalayacağı noktaları işaretleme sisteminin parçası olduğu öğrenildi.

BBC’nin 15 Mart’ta internet sitesine koyduğu yazıda PYD’liler ile birlikte savaşan ABD’li eski askerler ile gerçekleştirilen söyleşiler yayınlandı. Bu söyleşilerden biri de kendisini eski Deniz Piyadesi olarak tanıtan Peter isimli bir Amerikalıya aitti. Peter’in bir başka fotoğrafında üzerinde Bushnell isimli lazer mesafe ölçer cihazını taşıdığı görüldü.

CİHAZIN ÖZELLİKLERİ

Bushnell, havan veya uçak bombardımanında kullanılan bir cihaz. Uçaklara işaretleme yapılmadan önce, bombardımanın tahrip etkisi hesaplanarak, cihaz ile düşman arasında mesafe hesaplanarak dost kuvvetlerin güvenliği sağlanıyor. Ardından işaretleme ve bombardıman gerçekleşiyor. Uzmanlar, sistemin bazen ayrı ayrı, bazen de aynı cihazlarda yer aldığı bilgisini de paylaştı.

PYD Sözcüsü Polat Can, 14 Ekim 2014 tarihli Radikal’de yayımlanan söyleşisinde “Kobani’de ve diğer alanlardaki özel bir birimimiz bize koordinatları veriyor, sonra bu koordinatlar YPG tarafından koalisyon güçlerine, oradan da uçaklara aktarılıyor, daha sonra hava saldırıları direkt gerçekleşiyor” demişti. Fotoğraf, Polat Can’ın iddialarının yalan olduğunu belgeledi.

ORTAKLIĞI YAZMIŞTIK

Aydınlık, 1 Ekim 2014 tarihinde “ABD Özel Kuvvetleri Delta Force PYD’yi eğitiyor”, 21 Ekim 2014 tarihinde de “PYD ve Delta Force birlikte savaşıyor” haberleriyle, ABD özel unsurlarının Suriye’nin kuzeyine sızarak, PKK’ya destek verdiğini duyurmuştu. Şimdiye kadar ABD askeri varlığı PKK tarafından, “IŞİD’e karşı savaşta dayanışma içindeki gönüllü yabancılar” şeklinde tanımlanmıştı.

CENTCOM: BAŞARI HİKAYEMİZ

Aydınlık, Suriye içinde IŞİD’e karşı yürütülen hava operasyonlarında PKK’ya bağlı gruplar ile nasıl koordinasyon sağlandığını operasyon karargahı olan CENTCOM’a sordu. Operasyonlar için oluşturulan Birleşik Ortak Görev Gücü (CJTF-OIR) yetkilileri, Suriye’deki hava operasyonlarında alandaki kuvvetlerin dost ateşiyle hiçbir kayıp vermediğine dikkat çekerek “Kobani bu açıdan koalisyon güçlerinin bölgedeki başarısının bir örneği” ifadesini kullandı.

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık