ABD taşeronu TİP'in terör sicili

ABD desteğiyle Çin'de Uygur ayrılıkçılığının öncülüğünü yapan Türkistan İslam Partisi'nin sicili bir hayli kabarık. Ankara'nın terör örgütü olarak kabul ettiği partinin sözcülerine Türkiye'deki muhalefet partileri ise sahip çıkıyor. Peki, Birleşmiş Milletlerin de terör örgütü listesinde olan Türkistan İslam Partisi hangi faaliyetleri yürüttü?

ABD taşeronu TİP'in terör sicili

Suriye, Irak, Afganistan ve son yıllarda da Çin. Terör faaliyetleriyle Türkiye ve komşularını hedef alan Türkistan İslam Partisi'nin ABD desteğiyle yürüttüğü Uygur ayrılıkçılığına devam ediyor.

CIA'nın Çin'in Uygurlara baskı ve asimilasyon yalanları Türkiye'de bazı çevreler tarafından sık sık dile getiriliyor. Ankara ve Pekin arasını bozmaya çalışan Uygur bölücülüğünün başını Türkistan İslam Partisi ve Türkiye'deki elebaşı Seyit Tümtürk çekiyor.

Peki, Birleşmiş Milletlerin terör örgütü listesine aldığı Türkistan İslam Partisi nasıl kuruldu ve bugünlere nasıl geldi? İlk adı Doğu Türkistan İslami Hareketi olan TİP, terör örgütü El Kaide'ye bağlı olarak 1997 yılında kuruldu. Daha sonra partileşerek ''Doğu Türkistan İslam Partisi'' oldu.

Doğu Türkistan İslamî Hareketi, 2002 yılında da Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütleri listesine alındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Doğu Türkistan İslâmî Hareketi'nin ''Terör örgütü'' olduğunu söyledi.

Terör örgütü, bir kısım Özbek kökenli sözde dinci örgüt mensubuyla da birleşerek, ''Türkistan İslam Partisi'' adını aldı. Böylece yalnız ''Doğu Türkistan''ı değil, bütünüyle ''Türkistan''ı temsil iddiasıyla faaliyet yürütmeye başladı.

Suriye'de, Türkiye'de, Irak'ta ve Afganistan'da terör faaliyeti yürüten örgütün son yıllarda hedefinde Çin var. Örgütün cihatçıları, Afganistan'dan sonra CIA'nın Suriye'de örgütlediği IŞİD saflarında terör faaliyetinde bulundu. Başka deyişle El Kaide'nin Suriye kolunda örgütlendi.

Terör örgütü IŞİD'in yayınladığı videolarda, Doğu Türkistan İslamî Hareketi'nin hedefleri anlatıldı. Videoda, ''Suriye'de savaş bittiğinde Uygurların haklarını almak için ateist Çin'e karşı savaşa gideceğiz'' mesajı verildi. Şu an Suriye'de aileleri ile birlikte 30 bin civarında örgüt mensubunun IŞİD'de ve El Nusra'da yapılanmasında olduğu iddia ediliyor.

Türkistan İslam Partisi, Fırat Kalkanı Harekâtında da PKK ve IŞİD ile savaşan Türk ordusunun karşısında yer aldı ve Mehmetçiğimize kurşun sıktı. Bu harekâtta 67 askerimiz şehit düştü.

Suriye'de terör örgütü HTŞ ile hareket eden TİP, Rus askerleriyle birlikte devriye gezen Türk askerini 27 Mayıs 2020'de yine hedef aldı. Türk askeri konvoyuna yönelik saldrıda teğmen Canbert Tatar şehit oldu. Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi saldırının sorumlusunun TİP olduğunu açıkladı. Son zamanlarda Amerika dikkat çeken bir karar ile Türk İslam Partisi'ni terör listesinden çıkarttı.

Ankara-Pekin ilişkilerini sabote etmek için çalışan ayrılıkçı gruplar 1 Ekim 2018 günü ise Doğu Türkistan Millî Meclisi'ni kurdu. Başkanlığına Seyit Tümtürk getirildi. Tümtürk, CIA'nın kurduğu Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti ile de bağlantılı bir isim.

Uygur ayrılıkçısı Türkistan İslam Partisi'yle bağlantılı Seyit Tümtürk, Türkiye içinde de bazı siyasi partiler ile yakın ilişki içinde. eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de yakın temas halinde olan Tümtürk, CHP ve İyi Partili Grup başkanvekilleriyle Meclis'te Uygur ayrılıkçı politikalarına destek toplantıları yaptı.

HDP Meclis'te, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan ise her konuşmasında Uygur ayrılıkçılığına destek verdi.

# türkiye # cia # pkk # ışid # suriye # çin # ırak