Balon balığı Akdeniz kıyılarına yanaştı

Kızıldeniz'den göçerek Akdeniz'e yerleşen ve popülasyona zarar veren balon balığı, kıyılarda da görüldü. Uzmanlara göre, deniz suyu sıcaklığının düşük olması nedeniyle balon balıkları sıcak kıyılara yanaştı ve bu durum geçici. Akdeniz'in biyolojik çeşitlilik açısından giderek tropikalleştiğine dikkat çeken Profesör Doktor Mehmet Gökoğlu, balon balığının yenilmediği sürece insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyledi.

Balon balığı Akdeniz kıyılarına yanaştı

Kızıldeniz’den gelerek Akdeniz’e yerleşen balon balığı, sıcak kıyılara yanaştı. Bu durum tedirginliğe yol açtı. Uzmanlara göre, havalar ısındıkça deniz suyu sıcaklığı da artacak. Balon balıkları yeniden derin sulara çekilecek.

Balon balığı zehirli olmasının yanı sıra keskin dişleriyle balıkçıların ağ ve av araçlarına zarar veriyor. Yerli balık türlerinin popülasyonunun azalmasına neden oluyor. Türk sularında 8 farklı balon balığı türü bulunuyor.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığının yenilmediği sürece insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyledi.

Gökoğlu, Akdeniz'in biyolojik çeşitlilik açısından giderek tropikalleştiğine dikkat çekti.

Bu türler arasında en zehirlisinin balon balığı olduğunu belirten Gökoğlu, devletin balon balığı avcılığına verdiği desteğin önemli olduğunu belirtti. Gökoğlu, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

# Akdeniz Üniversitesi # zarar # balon balığı # Mehmet Gökoğlu # zehirli # Kızıldeniz # popülasyon # deniz suyu sıcaklığı