Çin’den ABD’ye yanıt: Yaptırımlara yanıtımız ulusal çıkarlara bağlılığımız olacak

Pekin yönetimi, “iki sistem, tek Çin” politikasında önemli bir adım attı. Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong’da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nı onayladı. Ayrılıkçılığı besleyen ABD ise Hong Kong’a silah ihracatını durdurma kararı aldı.

Çin’den ABD’ye yanıt: Yaptırımlara yanıtımız ulusal çıkarlara bağlılığımız olacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin Hong Kong’u Çin’den koparma politikası iflas etti. Çin hükümeti, Hong Kong’da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nı onayladı.

Ulusal Halk Kongresi’ndeki oylama 15 dakika sürdü. Yasa 162 daimi komite üyesinin oybirliği ile kabul edildi. Hong Kong’taki vatana ihanet ve ulusal güvenliğe aykırı ayrılıkçı eylemler yasaklayan yasa 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

Karar öncesi Washington yönetimi, Hong Kong’a yapılan silah satışının durdurulacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo , ABD’nin ulusal güvenliği korumak için bu adımı atmak zorunda kaldıklarını öne sürdü. Pompeo, artık savunma ekipmanlarının Hong Kong’a ya da Çin’e ihracatı arasında ayrım yapılamayacağını belirtti.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross da Hong Kong’da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası ile ABD teknolojisinin Çin'in Halk Kurtuluş Ordusu'nun eline geçme riskinin arttığına dikkati çekti. Ross, ABD Ticaret Bakanlığının, ihracat lisansı istisnaları da dahil olmak üzere Hong Kong'a tercihli muamele sağlayan düzenlemelerinin askıya alındığını belirtti.

ABD’nin adımlarına Çin Dışişleri yanıt verdi. Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian (çaho viçen) , “ABD’nin yaptırımlar yoluyla Hong Kong’un ulusal güvenlik mevzuatını engelleme girişimi asla başarılı olmayacak. ABD’ye cevap olarak, Çin ulusal çıkarlarını sıkı bir şekilde korumak için gerekli önlemleri alacaktır” dedi.

Hong Kong’ta darbe alan ABD, yine Uygur yalanlarına sarıldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu kez de Çin’in Sincan bölgesinde Uygur ve Kazaklara zorunlu kısırlık, kürtaj ve aile planlaması uyguladığını öne sürdü.

ulusal.com.tr

# pekin # Hong Kong # Çin Halk Cumhuriyeti