Seçim kanununda değişiklik yolda

AK Parti'nin hazırladığı taslak metin hakkında görüşlerini hazırlayan MHP, seçim barajının da yüzde 5 olmasını tavsiye etti. Seçimlerde ittifaklar içine dahil olan siyasi partiler için de yüzde 2 veya 3 oranında baraj uygulanmasını önerdi.

Seçim kanununda değişiklik yolda

Seçim barajına yönelik Cumhur İttifakı’nda görüş birliği oluştu. İttifaklar içinde de baraj uygulanması için öneri geldi.

AK Partiseçim mevzuatında yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili taslak metni haziran ayının başında MHP’ye gönderdi. MHP Genel Merkezi, AK Parti’nin çalışmasına ilişkin rapor hazırladı.

Edinilen bilgiye göre MHP, görüşlerinin yer aldığı raporu AK Parti’ye iletti. AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyon MHP’nin tekliflerini incelemeye başladı.

Ak Parti, MHP’ye sunduğu taslakta seçim barajını yüzde 5 ve yüzde 7 olarak önerdi. Türkiye gazetesinin haberine göre MHP, seçim barajının yüzde 5 olarak uygulanmasını istedi. İki parti arasında yüzde 5'te görüş birliği sağlandı.

MHP, ittifak yapan partilere yüzde 2 veya 3 oranında ittifak içi baraj uygulanması önerisinde de bulundu. Buna göre barajı aşamayan partilerin oyları ittifaka katılamayacak ve bu partiler milletvekili çıkaramayacak. AK Parti’nin önerisinde ise ittifak içi baraj bulunmuyor. Bu konuda liderlerin belirleyici olması bekleniyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre MHP, seçim bölgelerinin sayılarının arttırılarak daraltılmış bölge sisteminin uygulanmasına ise karşı çıktı.

MHP, siyasi partilerin seçime girmesi için aranan Meclis grubunun bulunması şartının çıkarılmasına ise destek verdi. Partilerin seçime katılabilmeleri için, Türkiye genelinde yüzde 50 oranında teşkilatlanmış olmaları şartı aranacak. Seçimlerden altı ay önce bu teşkilatların tamamlanması istenecek.

Diğer yandan yıl sonu gelmeden düzenlemenin yasalaşması bekleniyor. Böylelikle düzenlemenin Anayasa’nın “seçime bir yıl kala yapılan yasal düzenlemeler ilk seçimde uygulanmaz” hükmüne takılmaması planlanıyor.

# mhp # ak parti # seçim # oy # ittifak # kanun # cumhur ittifakı # seçmen # siyaset # baraj # seçim barajı