Emniyete ders gibi karar

"Önceden izin almadan gösteri yapmak anayasal haktır, izinsiz gösteri diye bir suç yoktur. " Çanakkale 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi; bu gerekçeyle Emniyet'in Berkin Elvan eylemine katılanlara verdiği cezaları iptal etti. İşte hukuk dersi niteliğindeki o kararın ayrıntıları.

Emniyete ders gibi karar

Mahkeme, "izinsiz gösteri" diye bir suç olmadığına karar verdi.

Berkin Elvan'ın başından gaz bombasıyla vurularak öldürülmesini protesto eden yurttaşlara verilen cezalar mahkeme kararıyla bozuldu.

Çanakkale'de 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi kararın gerekçesinde hukuk dersi niteliğinde değerlendirmelerde bulundu. Kararda önceden izin almaksızın gösteri yapılmasının anayasal bir hak olduğu vurgulandı.

Hâkim Halil Güner eylem yapanlara ceza yazan Emniyet Müdürlüğü'ne de esas görevini hatırlattı ve "Güvenlik birimlerinin görevi gösteriyi engellemek değil, güvenliğini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

Mahkeme kararında; "kamu düzeni bozuldu" gerekçesine de eylemlerin şiddet içermediğine dikkat çekildi. Eyleme katılanların suç işlemediğini ifade eden Hkaim Güner, "milli güvenliği tehlikeye atacak bir durum söz konusu değil" dedi.

Berkin Elvan'ın 269 günlük yaşam mücadelesini kaybetmesinin ardından Çanakkale'de sokağa dökülen binlerce yurttaşa izinsiz gösteri yaparak trafiği engellemekten para cezası verilmişti.

ulusalkanal.com.tr

# mahkeme # karar # Taksim # eylem # emniyet # berkin elvan