İzmir'de dönüşüm çıkmazı

Ege Denizi'nde 30 Ekim'de meydana gelen depremin ardından kentsel dönüşüm projeleri hız kazandı. Fakat İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edilen plan notları ardında birçok soru işaretini bıraktı. Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubeleri bu soru işaretlerine bir an önce yanıt istedi.

İzmir'de dönüşüm çıkmazı

Haber: Samet Can Kocagür - Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Ege Denizi'nde meydana 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir'de dönüşüm çalışmaları hız kazandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 1 Mart 2021'de kentteki ''Yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esasları'' belirledi.

Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubelerinde usul ve esaslara itiraz geldi. Çok sayıda soru işareti olduğunu belirten oda başkanları ''Depremde evleri zarar görmüş vatandaşların hakları gözetilmelidir'' dedi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutluer, Konak İlçesinde ''K Alanı'' olarak ayrılan bölgedeki yerinde dönüşümün çözüm getirmeyeceğini söyledi.

Hatay ve Alsancak bölgelerindeki yerleşim yoğunluğuna dikkat çeken Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, yapılacak planda bölgedeki afet toplanma alanlarını nereye koyacağız? Diye sordu.

Yerinde dönüşüm müdahalesi ile sorunların 50 yıl öteleyeceğini belirten oda başkanları, 21. Yüzyılda insanlara dirençli şehirler oluşturmanın önemli olduğunu vurguladı.

# deprem # izmir # şehir # kent # meclis # ev # Hasar # konak # büyükşehir # Sorun # zarar # depremzede # yapı # büyükşehir belediye # meslek odaları # odalar birliği # direnç