Libya'da Hafter katliamı

Libya Başbakanı Serrac ve İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio başkent Trablus’ta bir görüşme gerçekleştirdi. Diplomasi sürerken sahadan da yeni haberler geliyor. Türk ordusunun kentlerdeki mayın temizliği devam ediyor. Ayrıca Libya ordusu, Hafter'den kurtarılan bölgede 3 ceset bulunduğunu açıkladı. Libya'daki olayları araştırmak için ise Birleşmiş Milletler’e bağlı komisyon kuruldu.

Libya'da Hafter katliamı

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio (Luici Di Mayo), günübirlik ziyaret kapsamında Libya’ya gitti. Di Maio, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile bir araya geldi. İtalyan bakan, Libyalı mevkidaşı Muhammed Tahir Siyala ve İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile de görüştü.

Diplomasi trafiği sürerken saha da temizlik yapılıyor. Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu devam ediyor. Birlikler, darbeci Hafter’in işgal ettiği yerleri tek tek geri alıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri de Libya'da sivillerin evlerine güvenli dönüşü için mayın imha çalışması yürüyor. Türk ordusu, başkentin güneyinde bulunan Selahaddin bölgesinde sivillerin yoğun biçimde kullandığı geçiş güzergahı yanındaki bir alana Hafter milislerince tuzaklanan mayınları etkisiz hale getirdi.

TSK uzmanları, mayınları güvenli biçimde patlatarak imha etti.

Hafter güçleri ise kaybettiği kentlerde insanlık suçu işliyor. Libya'nın Terhune şehrinde bulunan toplu mezar işte böyle görüntülendi.

Ayrıca başkent Trablus’ta daha önce Hafter’e bağlı milislerin kontrolündeki bir bölgede, sivillerin cansız bedenine ulaşıldı. Açıklama Öfke Volkanı Operasyonu basın biriminin sosyal medya hesabından yapıldı. Trablus'un güneyindeki Ayn Zara bölgesinde kimliği belirsiz 3 kişinin cesedinin bulunduğu belirtildi.

Libya ordusu daha önce de Hafter’den temizlenen Trablus ve Terhune kentindeki toplu mezarlar ve hastanelerde 190 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını duyurmuştu.

Libya'daki olayları araştırmak için ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine bağlı Libya Uluslararası Araştırma Komisyonu kuruldu.

Karar doğrultusunda, bağımsız ve tarafsız uzmanlar atanacak; Libya'da 2016'dan bugüne insan hakları yasalarına yönelik ihlal ve suistimaller belgelenecek.

Libya İçişleri Bakanlığı da kararı memnuniyetle karşıladı. Bakanlık, komisyonun, faaliyetlerini başarıyla yürütmesi için ellerindeki imkânları kullanacağını duyurdu.

ulusal.com.tr

# libya # hafter