Akdeniz diplomasisi zirve yaptı

Akdeniz diplomasisi zirve yaptı. Ankara'nın Navtex adımları, hukuksuz anlaşmaları, etkisiz hale getirdi. Yunanistan Avrupa Birliğini acil toplantıya çağırdı. Türkiye'ye araştırma sahasında adım adım ilerlerken, Yunanistan Dışişleri Bakanı, ABD'li temsilci ile görüştü. Türkiye ise peş peşe kararlılık açıklamaları yaptı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yunanistan'ın Avrupa Birliği çağrısına "Avrupa Yunan siyasi tiyatrosuna alet olmasın" diyerek yanıt verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu" taviz vermeyiz" diye uyardı. Milli Savunma Bakanı Akar ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her türlü tedbiri aldığını yineledi.

Akdeniz diplomasisi zirve yaptı

Türkiye, sözde anlaşmalara sahada sert yanıt verdi. Diplomasi hareketlendi. Dünyanın gözü Doğu Akdeniz'de.

Yunanistan Avrupa Birliği'nden medet umuyor. Yunanistan Başbakanlık Ofisi, Avrupa Birliği'ne "Türkiye konulu" acil toplanma çağrısı yapıldığını duyurdu.

Avrupa Birliği çağrıyı teyit etti. Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, üye ülkelerin konuyu görüşeceklerini bildirdi. Bu kapsamda ay sonunda gayriresmi dışişleri bakanları toplantısının yapılması ön görülüyor.

Stano, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne de sahip çıktı. Durumu "endişe verici" olarak nitelendirdikten sonra, Avrupa Birliği'nin her iki ülke ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Yunan Başbakan geçtiğimiz gün de Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i aramıştı.

Diplomatik hareketlilik içinde olan bir diğer isim de Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias. Türkiye'nin faaliyetlerini "oldu bitti" olarak değerlendiren Yunan Dışişleri Bakanı, "Türkiye Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmeli” dedi.

Dendias Atina'daki Dışişleri Bakanlığı'nda, ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt 'la da görüştü. Gündem Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleriydi.

İngiltere'de Doğu Akdeniz'deki gerilime kayıtsız kalmadı. Dışişleri'nden "Türkiye ve Yunanistan’ı diyaloğa ve gerilimi düşürmeye davet ediyoruz" açıklaması geldi.

Atina panik halindeyken, Türkiye ise peş peşe kararlılık mesajları veriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir kez daha, net konuştu, "taviz vermeyiz" dedi.

Yunanistan'ın Avrupa Birliği çağrısına yanıt ise AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, Avrupa Birliği'ni "Yunan siyasi tiyatrosuna dahil olmayın" diye uyardı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Akdeniz'de görev başında. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin deniz yetki alanlarındaki uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerini korumak için tüm gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.

ulusal.com.tr

# abd # ankara # yunanistan # ak parti # Navtex