TSK hükümeti uyarmıştı! Saldırı göstere göstere geldi

ABD-İsrail koridoruna karşı güvenli bölge tartışmasının yoğunlaştığı günlerde TSK, hükümeti ABD provokasyonlarına karşı uyardı. Diğer yandan Türkiye’ye terör örgütlerinin canlı bombalarının girdiği belirlenmiş ve güvenlik birimleri uyarılmıştı

TSK hükümeti uyarmıştı! Saldırı göstere göstere geldi

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısı, adeta göz göre geldi. Yaklaşık 2 ay önce ABD bölgede kanlı bir planı hayata geçirirken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ABD planlarının önlenmesi için çarpıcı uyarılar yapmıştı. Bunlar arasında “ABD provokasyon yapabilir” uyarısı da bulunuyordu. Ayrıca, yine Türkiye’ye ABD istihbaratı bağlantılı dinci canlı bombalar sızdırıldığı öğrenildi. Ancak Suruç’taki saldırı önlenemedi.

‘ABD UNSURLARINA DİKKAT’

Suruç’taki saldırı öncesindeki çarpıcı gelişmeler şöyleydi:

Aydınlık, 3 Temmuz’daki manşet haberinde askerin, tespitlerini, önerilerini ve uyarılarını hükümetle paylaştığını yazmıştı. TSK hükümete madde madde şunları aktarmıştı:

- Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD tarafından oluşturulmaya çalışılan Kuzey Kuşağı’nın fikir babası ABD ve daha da ötesinde İsrail’dir.

- Bu kuşak Lazkiye Limanı’na, yani Akdeniz’e uzanana kadar PKK/PYD unsurlarına ABD tarafından destek verilmeye devam edilecektir. Bu çerçevede Türkiye’nin güvenli bölge önerilerine de mantıksız gerekçelerle ayak direnecektir.

- 911 km’lik Türkiye-Suriye sınırının yaklaşık yüzde 70’lik bölümü olan 632 km’si PKK/PYD’nin kontrolüne geçmiş ve ciddi önlemler alınmazsa bu sınırın tamamı, başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinin de yoğun desteğiyle Lazkiye Limanı’na kadar bunların kontrolüne geçecektir.

- Böyle bir durumda Türkiye’nin Ortadoğu ile irtibatı tamamen kesilecektir.

- Türkiye’nin bölgeye müdahalesi ABD’nin planlarını suya düşürebilir.

Asker ayrıca “ABD bu müdahaleyi engellemek için yurt içi ve yurt dışı bütün unsurlarını görev başında tutmaya devam edecektir” uyarısını aktarmıştı.

‘BAYRAMDA EYLEM’ İSTİHBARATI

İstihbarat birimlerinin özellikle büyük illerdeki Emniyet birimlerine IŞİD konusunda uyarıda bulunduğu ortaya çıkmıştı. Aydınlık’ın 16 Temmuz’da “Bayram için IŞİD uyarısı” başlığı taşıyan haberde, özellikle son dönemde Suriye sınırında yaşanan hareketlilik ve Tel Abyad’ın PKK/PYD militanlarının eline geçmesinin ardından Emniyet ve istihbarat birimlerinin dikkatini, IŞİD’in Türkiye içindeki faaliyetleri üzerinde yoğunlaştırdığı belirtilerek şöyle denilmişti: “İstihbarat birimlerinin özellikle Ramazan Bayramı’nda IŞİD’in büyük illerde ses getirecek eylem yapabileceği yönünde hazırladığı raporlar, bütün illerdeki mülki amirliklere ve Emniyet birimlerine iletildi. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve önlemlerin artırılması istendi.”

Sözcü gazetesinin 14 Temmuz’da internet sitesinden verdiği haberde, 3 IŞİD militanının Şanlıurfa’da arandığı belirtilmişti. Bu 3 militandan ikisinin Katarlı, birinin ise Iraklı olduğu yazılmıştı.

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

# Türk Silahlı Kuvvetleri # sanliurfada patlama