Rumlar ve Yunanlar'dan Ermenistan'a destek

Azerbaycan Ordusu işgal altındaki topraklarını kurtarmak için operasyonlarına devam ediyor. Ordu hızla ilerliyor. Cebrail ilinin 3 köyü daha işgalden kurtarıldı. Stratejik birkaç tepede daha kontrol sağlandı. Azerbaycan'ın ilerleyişi karşısında Minsk Grubu yine "ateşkes" dedi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise Ermenistan'a destek çıktı, "Azerbaycan durdurulsun" dedi. Azerbaycan'a tam destek ise, Tahran'dan geldi...

Rumlar ve Yunanlar'dan Ermenistan'a destek

AzerbaycanDağlık Karabağ'daki topraklarını işgalden hızla kurtarıyor. Operasyonlar onuncu gününde. 3 yeni köyde daha kontrol sağlandı.

Cebrail'in işgalden kurtulduğunu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulusa sesleniş konuşmasında duyurmuştu. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Cebrail ilinin 3 köyünde ve farklı yönlerdeki birkaç stratejik tepede kontrolü sağladı.

Azerbaycan Lideri son gelişmelerle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı, "Bugün Azerbaycan ordusu, Cebrail ilinin Şıhali Ağalı, Sarıcalı ve Mezre köyleri ile çeşitli yönlerde birkaç stratejik tepeyi işgalden kurtardı. Kahraman ordumuzun başarılı operasyonu sürüyor. Karabağ, Azerbaycan'dır." ifadelerini kullandı.

Ermenistan sahada ağır kayıplar veriyor. Askerler mevzileri terkederken, askeri teçhizatlar da Azerbaycan Ordusu tarafından yok ediliyor. Son olarak, Ermenistan ordusunun 4 Grad füze sistemini ve 3 tankı imha edildi.

Çaresiz kalan Erivan'ın hedefinde siviller var. Ülkenin 2'nci büyük kenti Gence ile Terter, Ağdam, Ağcebedi, Beylegan, Göygöl, Berde ve Goranboy illerinin merkezleri ve bazı köyleri yoğun top atışına tutuldu. Berde ve Ağdam'a gerçekleştirilen saldırılarda 2 sivil yaşamını yitirdi.

Böylece, Ermenistan ordusunun Azerbaycan'daki sivil yerleşim birimlerine gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden sivil sayısı 27'ye yükseldi. Ayrıca, saldırılarda, 376 konut ve 63 kamu binası hasar gördü.

Diplomasi de hareketli... Azerbaycan'ın ateşkes şartları İlham Aliyev tarafından defalarca kamuyoyuna ilan edildi. Ancak Paşinyan hükümeti çözüme yanaşmıyor. Azerbaycan işgal altındaki topraklarda mücadele verirken, Ermenistan savaşı cepehe hattının dışına taşıdı. Uluslararası toplum ise "iki tarafa da" ateşkes çağrısı yapıyor.

Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalara son vermeleri çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Azerbaycan ve Ermenistan'a uluslararası insani hukuk çerçevesinde sivillerin ve sivil altyapının korunması çağrısı yaptı.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise, Azerbaycan ve Türkiye'yi hedef aldı. Yunan parlamentosunda, Türkiye’nin Karabağ meselesinde gerilimi arttıran bir tavır sergilediğini, Azerbaycan’ın da sivillere karşı müdahalede bulunduğunu öne sürüldü.

Atina ve Rum Yönetiminden 48 Avrupa Parlamentosu üyesi, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e Azerbaycan’ın durdurulması gerektiği yönünde mektup gönderdi.

İran ise Azerbaycan'nın vatan savaşına tam destek veriyor. Tahran hükümetinden her gün yeni bir açıklama yapılıyor.

Son açıklama İran dini lideri Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti'den geldi. Velayeti, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ bölgesinden çıkması gerektiğini söyledi.

Ali Ekber Velayeti,", "Ermenistan'ın işgal ettiği bölgeleri Azerbaycan Cumhuriyeti'ne geri vermesini istiyoruz. Yaklaşık 1 milyon Azeri, işgal nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kaldılar. Bu insanlar kendi topraklarına geri dönmelidirler." diye konuştu.

# yunanistan # Azerbaycan # güney kıbrıs # dağlık karabağ # işgal