Beyoğlu'nda bir tarih daha yok olmak üzere

İstanbul Beyoğlu’daki tarihi mekanlardaki dükkanlar önce "Borçlar Kanunu" boşaltılıyor ardından da tarih talan edilyor. Laterna kafe, Rebul Eczanesi, Nazım Hikmet Kültür Vakfı'nın ardından yeni hedef Eller Sanat Galerisi oldu. 35 yıldır yerli ve yabancı birçok turistin uğrak yeri olan galeri, borçlar kanunu dayanak gösterilerek zorla boşaltılmak isteniyor.

Beyoğlu tarihi, kültürel ve kamusal değerlerini bir bir kaybediyor.

Eller Sanat Galerisi, 35 yıldır Beyoğlu'nda. Galeride, Anadolu Medeniyeti temalı eserler yapılıyor ve sergileniyor. Yerli ve yabancı birçok ödül alan bu tarihi galeri salonu bugünlerde boşaltılma tehdidi ile karşı karşıya.

600'e yakın sanat eserinin üretilip sergilendiği galerinin mülk sahibi, İtalyan Santa Maria Kilisesi. Kilise, 1 Temmuz 2014'te değişen ve ev ya da işyerinde 10 yılı dolduran kiracıların gerekçe gösterilemeden çıkarabilmelerine imkan sağlayan Borçlar Kanunu'ndan yararlanarak galerinin boşaltılmasını istedi.

Galerinin işletmecisi olan sanatçı Nurhan Acun, Borçlar Kanunu'nun, "Zorbalık kanunu" olduğunu görüşünde. 83 yaşındaki Acun, yasanın iptali için yargıya başvurdu.

Eller Sanat Gelerisi aynı zamanda bir atölye... Yani yeni yeni sanatçıları yetiştiren bir merkez. Şimdi o sanatçılar galerinin boşaltılmaması için bir imza kampanyası başlattı...

Hem galeri sahibi hem de Beyoğlu esnafı merakla yargı kararını bekliyor.

Haber: Gökhan Çelik

Kamera: Şengül Derin

ulusalkanal.com.tr

# istanbul # beyoğlu # Gökhan Çelik # nurhan acun