Türk-İş açıkladı: Türkiye'nin yarısı açlık sınırının altında maaşla çalışıyor

Kasım ayında açlık sınırı 3 bin 191 lira oldu. Türk-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre, yoksulluk sınırı da 10 bin 395 liraya yükseldi. Dövizde yaşanan artışla birlikte dar ve sabit gelirli ailelerin geçim şartlarının ağırlaştığı belirtildi.

Türk-İş açıkladı: Türkiye'nin yarısı açlık sınırının altında maaşla çalışıyor

Açlık ve yoksulluk sınırındaki yükseliş devam ediyor.

Türk-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 3 bin 191 lira 55 kuruş oldu. Açlık sınırı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcamasını kapsıyor.

Bu harcamalarla birlikte giyim, kira, elektrik, su, ulaşım ve eğitim gibi ihtiyaçları kapsayan yoksulluk sınırı ise 10 bin 395 lira 91 kuruşa yükseldi.

Araştırmada mutfak enflasyonuna da yer verildi. Gıda enflasyonunun son iki ay itibariyle artış oranının yüzde 26,82, yıllık ortalama artışın ise yüzde 20,58 olduğu belirtildi:

''Dövizde yaşanan artış, elektrik, doğalgaz, benzin fiyatlarına yansıması, üretim girdi maliyetlerindeki yükselme, temel mal ve hizmetlere gelen yüksek zamlar, dar ve sabit gelirli milyonlarca ailenin geçim şartlarını daha da ağırlaştırdı. Günbegün artan fiyatlar karşısında zaten yetersiz olan ücret gelirlerinin satın alma gücü daha da geriledi.

Dar ve sabit gelirli kesimler açısından ekonomideki gelişmelerin yansıması olumsuzdur. Sürdürülebilirlik kalmamıştır. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, gelir dağılımının daha da bozulması, işsizlik ve yoksulluğun daha da artması öngörülebilir bir gelişme olacaktır. Sosyal sorunların derinleşmemesi için atılacak adımların başında 2022 yılı yürürlüğe girecek asgari ücretin, insanca yaşamı mümkün kılacak, kabul edilebilir tutarda belirlenmesi gelmektedir.''

# su # eğitim # elektrik # Döviz # türkiş # doğalgaz # ulaşım # gelir # kira # giyim # açlık sınırı # Yoksulluk Sınırı