Türk devletlerinden ortak karar: Türk Dünyası Sempozyumu'nun sonuç bildirisi açıklandı

Ulusal Strateji Merkezi’nin düzenlediği ''21’inci Yüzyılda Türk Dünyasında Dil, Edebiyat ve Kültür Sempozyumu’nun” sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride Atlantik çağının sonuna gelindiği, Asya Çağı'nın yükselişte olduğu vurgulandı. Asya uygarlığının yükselişinde Türk devletlerinin öncü konumda olacağı ilan edildi.Katılımcı Türk devleti temsilcileriyle hazırlanan ortak bildiride, Türkçenin, yükselen uygarlığın önde gelen dillerinden birisi olması için görevler üstlenileceği belirtildi.

Türk devletlerinden ortak karar: Türk Dünyası Sempozyumu'nun sonuç bildirisi açıklandı

Yükselen Asya çağında Türk devletlerinin atacağı adımlar belirlendi, sonuç bildirisinde görevler açıklandı.

Ulusal Strateji Merkezi’nin düzenlediği 21’inci Yüzyılda Türk Dünyasında Dil, Edebiyat ve Kültür Sempozyumu 4-5 Aralık’ta yapıldı. Sempozyumun son gününde, Kazan Federal Üniversitesi, Kırım Federal Üniversitesi, Çin Halk Cumhuriyeti’nde Tatar Dili Kazan Federal Üniversitesi’nden katılımcılar yer aldı.

Sempozyumda ayrıca İnönü Üniversitesi, Özbekistan Fanlar Akademisi Dil, Edebiyat Ve Folklor Enstitüsü de katılımcılar arasındaydı.

Konuşmaların ardından sempozyumun sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı. Bildiriyi USMER Başkanı Şule Perinçek okudu. Türk devletleri yöneticileri tarafından hazırlanan ortak bildiride Türk devletlerinin yükselen Asya çağında konumlanacağı vurgulandı.

Türk Devletleri, Asya Uygarlığının Yükselişinde öncü konumlarda olacaklardır. Batılı bilim adamlarının deyişiyle ‘Eğer Tanrı bir dil yapmış olsaydı, o dil Türkçe olurdu.’ Türk Dili ve Kültürü, büyük imparatorluklar ve uygarlık birikimiyle geleceğin dünyasının kuruluşuna tarihî katkılarda bulunacaktır.

Ortak bildiride, Türkçenin yükselen uygarlığın önde gelen dillerinden birisi olması için görevlere hazır olunduğunun altı çizildi.

Pasifik Okyanusu’ndan Atlas Okyanusu’na kadar yeryüzüne yayılan Türk dilinin bütün lehçelerini olanca özgünlüğü ve zenginliğiyle korumak ve geliştirmek yönündeki çalışmaları yoğunlaştırma kararındayız. Ortak dilimizi geliştirmek ve zenginleştirmek, öncelikle Türkçenin en geniş coğrafyamızdaki birikimini değerlendirmekle mümkündür. Önümüzdeki yıllardaki çalışmalarımıza, Uygarlık ve Bilim Dili Türkçenin Asya Uygarlığının Yükselişinde tarihi görevler üstlenmesi anlayışıyla devam etme kararlılığımızı Türk Dünyasına ve insanlığa bildiriyoruz.

# Asya Çağı # türk devletleri # Atlantik Çağı